Piazza Manfredo Fanti Rome

Het Piazza Manfredo Fanti is een plein in de wijk Esquilino in Rome. Het gebouw midden op het plein is het Acquario Romano en her en der zijn nog delen van de Muur van Servius Tullius te zien. Helaas maakt de buurt rondom het plein, vooral ’s avonds, een beetje een onprettige indruk.

Piazza Manfredo Fanti Rome

Muur van Servius Tullius

Hoewel de Muur van Servius Tullius halverwege de 6e eeuw voor Christus gebouwd is, zijn de ruïnes die op het plein staan twee eeuwen jonger. Servius Tullius was de zesde koning van Rome. Dit deel maakte deel uit van de zogeheten Agger van Servius Tullius, het meest versterkte deel van de stadsmuur. Langs deze Agger liep ook een 36 meter brede en 17 meter diepe slotgracht. De stadsmuur zelf was hier 17 meter hoog. Een muur uit de 1e eeuw voor Christus is tegen deze oudere ruïne aangebouwd.

Acquario Romano

Romeins Aquarium Rome
Romeins Aquarium

Het gebouw midden op het plein wordt nog steeds Aquarium genoemd, al heeft het die functie al lang niet meer. Het is tussen 1885 en 1887 door Ettore Bernich gebouwd. Al in 1891 kwam het in handen van de stad Rome en vanaf dat moment is het voor allerhande doelen gebruikt. Tegenwoordig is het een tentoonstellingsruimte. Verschillende beeldhouwwerken op de façade verwijzen nog naar de oorspronkelijke functie.

Piazza Manfredo fanti, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.