Piazza G.G. Belli Rome

Het Piazza G.G. Belli is het plein recht tegenover de Ponte Garibaldi in de wijk Trastevere in Rome. De grootste bezienswaardigheid op dit plein is het standbeeld van de heer Belli zelf. Ook heeft men vanaf het plein een mooie blik op het Palazzo Anguillara en de bijbehorende toren aan de overkant van de straat.

Piazza G.G. Belli Rome

Standbeeld

Piazza G.G. Belli Rome (standbeeld)
G.G. Belli

Het monument dat het plein verfraait is gewijd aan een plaatselijke dichter genaamd Giuseppe Gioacchino Belli. Het werd gemaakt op verzoek van het volk van Rome. De maker was een Siciliaanse beeldhouwer, Michele Tripisciano, die weigerde geld aan te nemen voor het in 1913 voltooide project.

Giuseppe Gioacchino Belli (1791-1863) is vooral bekend vanwege zijn 2279 in het plaatselijke Romanesco-dialect geschreven gedichten. Hij is afgebeeld met een ijzeren knots, die met cement aan het beeld is vastgemaakt en zwart is geschilderd om het op ebbenhout te laten lijken. De reden hiervoor is dat de oorspronkelijke houten knots verschillende malen door souvenirjagers is gestolen.

Belli, die een hoge hoed draagt, laat ook zijn duim en wijsvinger een cirkel maken, wat in Rome een vulgair gebaar is. Het is niet bekend waarom dit werd gedaan.

Hoewel zijn sonnetten vaak kritisch waren over de kerk en haar prelaten, zou Belli later de functie van censor voor de pauselijke regering aanvaarden. Zijn slachtoffers waren o.a. Shakespeare en de componisten Verdi en Rossini.

Piazza Giuseppe Giocchino Belli, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.