Piazza Farnese Fonteinen

Piazza Farnese Fountains Rome

De Piazza Farnese Fonteinen vormen samen de belangrijkste versiering van dit statige, maar uiterst rustige plein in het hart van Rome. Oorspronkelijk stonden ze bij de Thermen van Caracalla.

Piazza Farnese Fonteinen Rome

Piazza Farnese Fonteinen Rome
Een van de twee tweelingfonteinen op het Piazza Farnese in Rome.

De Piazza Farnese Fonteinen worden gevoed door het Acqua Paola Aquaduct.

In 1466 werden ze van de oorspronkelijke standplaats bij de Terme di Caracalla naar het Piazza Venezia gebracht. Hier stonden ze voor het Palazzo di San Marco.

Halverwege de 16e eeuw werd één van de twee in opdracht van Paus Paulus III Farnese naar het Piazza Farnese gebracht. Toendertijd stond deze fontein nog midden op het plein.

De tweede fontein werd er pas in 1580 bij geplaatst. Dit gebeurde in opdracht van Kardinaal Alessandro Farnese, die er wel een nieuwe (kleinere) fontein voor in de plaats moest zetten.

Pas in 1626 werden de twee fonteinen door Girolamo Rainaldi op de huidige posities geplaatst.

De twee grote granieten kuipen zijn versierd met lammeren en leeuwenkoppen. Ze zijn precies eender van vorm. De originele Romeinse kuipen staan in een grotere versie van travertijns marmer. In een bekken staat de iris, het symbool van de familie Farnese. Vanuit de iris valt water in het bekken. Door middel van vier maskers valt het vervolgens verder de kuipen in.

Piazza Farnese Fonteinen, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.