Piazza dell’Esquilino Rome

Het Piazza dell’Esquilino, met de Basiliek van Santa Maria Maggiore, is de eerste grote bezienswaardigheid die men tegenkomt wanneer men te voet van het centrale station Rome Termini naar het Colosseum gaat. Het is het plein aan de achterkant van de basiliek.

Piazza dell’Esquilino Rome

Achterkant Santa Maria Maggiore aan het Piazza dell'Esquilino Rome
Piazza dell’Esquilino

Paus Sixtus III liet de constructie van de Basiliek van Santa Maria Maggiore beginnen in de 4e eeuw.

Sixtus IV had eerder de kleine Santa Lucia Kerk, aan de achterkant van het grote plein, ontworpen voor het schildersgilde. Deze kerk werd 70 jaar later verwoest om plaats te maken voor de ingang van de villa van Kardinaal di Montalda.

Toen de Kardinaal Paus werd, en de naam Sixtus V Peretti aannam, liet hij het plein grondig restaureren. Hij liet ook de obelisk die voorheen voor het Mausoleum van Augustus stond midden op het Piazza dell’Esquilino plaatsen.

Clemens X Altieri liet vervolgens Carlo Rainaldi de apsis van de basiliek restaureren, die tot dan een beetje een chaotische indruk had gegeven, als gevolg van de verschillende verbouwingen door de eeuwen heen.

In de 18e eeuw begon het Piazza dell’Esquilino min of meer zijn hiudige vorm aan te nemen.

Gian Lorenzo Bernini leefde lange tijd in op nummer 29 aan de westzijde van het plein.

In 1999 gaf de Stad Rome het plein zijn huidige vorm, waardoor het plein alleen voor voetgangers toegankelijk is. Voorheen was er een parkeerplaats.

Piazza dell’Esquilino, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *