Piazza di Sant’Egidio Rome

Het Piazza di Sant’Egidio bevindt zich in het hart van de wijk Trastevere in Rome. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sant’Egidio Kerk en het Palazzo Velli.

Piazza di Sant’Egidio Rome

Nuttige informatie

Het Piazza di Sant’Egidio (00153 Rome) bevindt zich in de wijk Trastevere. De Via della Scala, de Vicolo del Bologna, de Vicolo de’ Cinque en de Via della Pelliccia komen op het plein uit.

Bezienswaardigheden Piazza di Sant’Egidio Rome

Sant’Egidio Kerk

Sant'Egidio Kerk Rome
Sant’Egidio Kerk

Zoals zoveel pleinen in Rome is ook het Piazza Sant’Egidio genoemd naar de kerk die zich er bevindt. Deze is op haar beurt genoemd naar de schutsheilige der kreupelen en bedelaars, de Benediktijnse Egidio.

Palazzo Velli

Tegenover de Chiesa di Sant’Egidio staat het Palazzo Velli, dat aan het einde van de 15e eeuw gebouwd is, maar in de 17e eeuw opgedeeld en verkocht.

De linkerkant (huisnummer 7) werd eigendom van de Ospizio dei Pellegrini e Convalescenti (zie de marmeren inscriptie boven de architraaf) en later van de Orsini familie. Het wapen van de Orsini’s (een beer met een rode roos) is nog steeds boven de deur te zien.

De deur met nummer 9 ging naar de Basiliek van Santa Maria in Trastevere, die er het Conservatorio della Divina Clemenza (oftewel het Rifugio) installeerde. Deze instantie werd gefinancierd door nobele Romeinen en jonge vrouwen die door hun echtgenoten mishandeld waren of gewoon hun leven in dienst van de kerk wilden stellen.

Het Palazzo Velli heeft 2 verdiepingen met elk zes ramen. Het wapen van de Velli familie is er ook te zien: Een ontwortelde boom met twee gouden sterren.

Madonella

Op de hoek van het Piazza Sant’Egidio met de Via della Scala, op een zijmuur van de Sant’Egidio kerk, bevindt zich een van de grootste Madonnelle van Rome, gewijd aan de Madonna del Carmelo. Het beeld is direkt op de muur geschilderd en beeldt de Madonna af terwijl ze zich in hemel, op de wolken gezeten, bevindt. Ze wordt omringd door engelen en cherubijnenhoofden. Het onderste deel van de muurschildering is helaas afgebroken. De lijst is vierkant, maar de bovenste hoeken zijn rond.

Piazza Sant’Egidio, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.