Piazza delle Vaschette Rome

Het Piazza delle Vaschette is een pleintje langs de Borgo Vittorio in de wijk Borgo in Rome. De belangrijkste attractie op het plein is de Acqua Angelica Fontein.

Piazza delle Vaschette Rome

De naam van het Piazza delle Vaschette (“Plein van de Kuipjes”) is waarschijnlijk afkomstig van enkele kuipen die het plein ooit sierden.

Acqua Angelica Fontein Rome

Acqua Angelica Fontein Piazza delle Vaschette Rome
Fontana dell’Acqua Angelica

De fontein op de zuidkant van het plein is de Fontana dell’Acqua Angelica en is genoemd naar het aquaduct waar het oorspronkelijk door gevoed werd. Tegenwoordig komt het water van het Acqua Vergine Aquaduct. Ze is in 1898 door Francesco Buffa ontworpen.

Tot 1930 stond de fontein naast de Santa Maria delle Grazie a Porta Angelica Kerk. Deze moest echter afgebroken worden om ruimte te maken voor de verbreding van de Via di Porta Angelica. Voor dit doel was het ook nodig de fontein te verplaatsen en deze staat nu ongeveer een meter onder straatniveau. De kuip waarin het water van de fontein valt is duidelijk ouder dan de rest van de fontein. Men neemt dan ook aan dat het één van de kuipen is waarnaar het plein vernoemd is.

Het gebouw achter de fontein neemt een hele zijde van het plein in beslag. Hierin zetelde vanaf 1859 tot 1939 de vrouwensektie door Pius IX gestichte Scuola Pontificia Pio IX. Vanaf 1939 is het de zetel van een katholieke universiteit.

Piazza delle Vaschette, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.