Piazza della Repubblica Rome

Het Piazza della Repubblica is een groot rond plein in Rome. Het wordt gekenmerkt door een grote centrale fontein in het midden van een rotonde, die de Fontana delle Naiadi heet. Het plein bevindt zich op korte loopafstand van het centrale station Roma Termini. Aan de noord-oostelijke zijde van het plein staat de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Basiliek.

Piazza della Repubblica Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Piazza della Repubblica Rome
Piazza della Repubblica

Het adres is Piazza della Repubblica, snc – 00185 Rome. Metro: Repubblica (lijn A); Bus: 40, 60, 64, 70, 170, H, N8, N15, N18.

Geschiedenis Piazza della Repubblica Rome

Tot het einde van de 50’er jaren heette Piazza della Repubblica nog Piazza Esedra en door vooral oudere Romeinen wordt het nog immer zo genoemd. Deze naam komt van de exedra van de Baden van Diocletianus, die zich op de precieze plek bevond waar nu de half-ronde rijen zuilen en paleizen staan.

Bezienswaardigheden

De Paleizen van Gaetano Koch.

De gebouwen met de door grote zuilen ondersteunde portico’s aan weerszijden van het begin van de Via Nazionale zijn ontworpen door de architekt Gaetano Koch. Ze zijn gebouwd tussen 1887 en 1898.

Basilica degli Angeli e dei Martiri.

De Basilica degli Angeli e dei Martiri heeft een vloerplan waarbij de ruïnes van met name het tepidarium van de Terme di Diocleziane gebruikt werden. De basiliek is ontworpen door Michelangelo.

Fontana delle Naiadi.

Midden op het Piazza della Repubblica bevindt zich de grote ronde Fontana delle Naiadi, die er helaas vanwege de door de auto’s die er dag en nacht omheen rijden veroorzaakte smog vrijwel altijd viezig en verwaarloosd uitziet. Deze fontein is ontworpen door Mario Rutelli, wiens achterkleinzoon het ooit nog tot burgemeester van Rome zou schoppen.

Via Nazionale.

De Via Nazionale is één van de bekendste winkelstraten van Rome. De straat begint bij het Piazza della Repubblica en gaat in zuid-westelijke richting verder om te eindigen bij de Villa Aldobrandini en het Largo Magnanapoli. Vooral het begin van de straat wordt gekenmerkt door veel kleding- en schoenenwinkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.