Flaminische Obelisk Rome

De Obelisk op het Piazza del Popolo wordt ook wel de Flaminische Obelisk genoemd. Het is één van de oudste obelisken die er in Rome te zien zijn. Het is de op één na oudste van de stad en de op twee na hoogste. Hij is door Keizer Augustus naar Rome gebracht.

Flaminische Obelisk Rome

De obelisk zelf, zonder de basis mee te tellen is 24 meter hoog. Met de sokkel meegerekend is hij iets groter dan 36 meter.

Piazza del Popolo Obelisk Rome
De Piazza del Popolo Obelisk wordt ook wel de Flaminio Obelisk genoemd.

De Flaminische Obelisk stond oorspronkelijk in Heliopolis in Egypte. Hij was daar net voor 1200 voor Christus door de farao’s Seti I en Ramses II voor de Zonnetempel geplaatst.

Nadat Augustus Marcus Antonius en Cleopatra verslagen had en dus Egypte aan het Romeinse Rijk toegvoegd had, liet hij de obelisk naar Rome brengen. Dit gebeurde rond eht jaar 10 voor Christus, wat betekent dat het één van de eerste obelisken was die naar Rome vervoerd werd.

De nu 3300 jaar oude obelisk werd eerst op het Circus Maximus geplaatst, in het gezelschap van een nog oudere en hogere obelisk die nu op het Piazza di San Giovanni in Laterano staat.

Na het verval van het Romeinse Rijk werden de twee obelisken omgetrokken. Pas in 1569, toen ze in stukken teruggevonden waren, zijn ze op last van Paus Sixtus V naar hun huidige verblijfplaatsen gebracht. Voor de sokkel gebruikte hij blokken van een in 203 door keizer Septimius Severus gebouwd nymphaeum, dat Septizoneum heette.

De hiërogliefen tonen dat de obelisk oorspronkelijk gewijd was aan de farao’s Ramses II en Seti I. Inscripties op de basis die naar de zon verwijzen stammen uit de tijd van Augustus. Latere inscripties, eveneens op de basis zijn toevoegingen uit de tijd van Sixtus V en wijden de obelisk aan het Heilige Kruis.

Aan de kant van de obelisk die naar de Santa Maria del Popolo Kerk gericht is staat nog een inscriptie, die heel erg duidelijk maakt dat de obelisk geen heidense maar een christelijke betekenis heeft: “Ik sta hier veel gelukkiger, vòòr de tempel die gewijd is aan Iemand, wiens maagdelijke baarmoeder, gedurende de regering van Augustus, de Zon van de Gerechtigheid gebaard heeft”. Of iets dergelijks. De inscriptie die naar de Tridente toegekeerd is is helaas beschadigd en tengevolge onleesbaar.

De fontein en de beeldhouwwerken rond de obelisk zijn er veel later, in de 19e eeuw, door Valadier aan toegevoegd.

Flaminische Obelisk – Piazza del Popolo, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.