Piazza Campitelli Fontein Rome

De Piazza Campitelli Fontein in Rome is in de 16e eeuw gebouwd. De constructie werd betaald door de adelijke families die hun paleizen aan het plein zelf gebouwd hadden. De architect was Giacomo della Porta.

Piazza Campitelli Fontein Rome

Piazza Campitelli Fontein Rome
Piazza Campitelli Fontein

De Fontana di Piazza Campitelli is in 1589 door Giacomo della Porta ontworpen en door Pompilio De Benedetti gebeeldhouwd. De opdrachtgever was paus Sixtus V.

De bouw van deze en andere fonteinen zou niet mogelijk geweest zijn als de Paus niet eerst de Acquedotto Felice had laten restaureren en vervolgens een zijtak van dit aquaduct had laten restaureren om de heuvels Viminale en Quirinale alsmede de wijk aan deze oever van de Tiber van water te voorzien.

De Piazza Campitelli Fontein bestaat uit een achthoekige kuip van travertijns marmer. De zijden zijn afwisselend recht en concaaf. In het centrum bevindt zich een tweede, kleinere maar diepere kuip. Middenin deze tweede kuip bevindt zich een kelkvormige pilaar die een bekken hoog houdt, waariut het water valt.

Het monument stond eerst voor de ingang van de Santa Maria in Portico in Campitelli Kerk, maar werd in 1675 op de huidige plek gezet. De reden was deels dat de kerk vergroot werd en deels dat de fontein een verzamelpunt was waar men soms zo veel herrie maakte dat ht de kerbezoekers stoorde.

Het geld voor de bouw van de fontein kwam van de vier families die paleizen aan het plein hadden staan. Dit waren de Albertoni, de Capizucchi, de Muti en de Ricci. De wapenschilden van deze vier families zijn op de concave zijden van de centrale kuip afgebeeld. Op de andere zijden ziet men het wapenschild van de stad (twee maal) en groteske maskers met ezelsoren (eveneens twee maal).

In 1827 is de fontein door Raffaele De Vico gerestaureerd.

Fontana di Piazza Campitelli, Roma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *