Piazza del Campidoglio Rome

Het Piazza del Campidoglio in Rome is in de 16e eeuw door Michelangelo ontworpen. Het is één van de mooiste pleinen van de stad. De burgemeester van de stad zetelt in het Palazzo Senatorio en de andere twee gebouwen aan het plein worden door de Capitolijnse Musea in beslag genomen. Midden op het plein staat het beroemde standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard.

Piazza del Campidoglio Rome

Geschiedenis

Piazza del Campidoglio Rome
Piazza del Campidoglio Rome

Het Campidoglio bestaat uit twee heuvels, de Capitolino, waar de tempel van Giove Ottimo Massimo stond, en de Arx of Cittadella, met de tempel van Giunone Moneta.

De Capitolino was de heiligste van de Romeinse heuvels. Hier gaven de generaals offers aan de goden om hun dankbaarheid te tonen na overwinningen op het slagveld.

Na de gloriedagen van het Romeinse Rijk werd het gebied vooral gebruikt om er kuddes geiten te laten grazen. Dit leverde de heuvel de bijnaam Monte Caprino op.

In 1536 maakte Michelangelo een begin met een nieuw ontwerp voor wat uiteindelijk het huidige Piazza del Campidoglio zou worden en zich bevindt op de laagte tussen de twee heuveltoppen, die Asylum genoemd werd.

Michelangelo kreeg de opdracht van Paus Paulus III Farnese. Keizer Karel V zou Rome komen bezoeken en dus had het plein een Renaissance facelift nodig.

De bedoeling was een trapezoïde-vormig plein te creëren, dat met klassieke sculpturen versierd moest worden. Hij ontwierp hiervoor ook een nieuwe betegeling.

De werkzaamheden begonnen in 1546. Het project vlotte echter zo langzaam dat Michelangelo zelf stierf voordat het af was. De architecten Giacomo della Porta en Girolamo Rainaldi waren uiteindelijk verantwoordelijk voor de voltooing van het werk. Het enige project dat Michelangelo zelf kon overzien was de dubbele trap naar de ingang van het Palazzo Senatorio.

De nieuwe architecten volgden wel de instrukties van Michelangelo en in de 17e eeuw werd het werk voltooid.

Hij verplaatste de ingang, die eerst over de Fori uitkeek, zodat deze op het centrum van Rome uit kwam te zien, door enorme trappen te bouwen die het gebied tussen de twee heuvels bestreken. Dit was ook enigszins symbolisch: De opening was niet meer naar het antieke Rome gericht, maar naar het ondertussen veel invloedrijkere Vaticaan.

Bezienswaardigheden Piazza del Campidoglio Rome

Palazzo Senatorio

Recht tegenover de trappen is het Palazzo Senatorio, met door Michelangelo ontworpen façade van Michelangelo. Dit is gebouwd bovenop het gebouw waar in 1143 de senatoren van de stad Rome zetelden en dat op zijn beurt bovenop de ruïnes van het vroegere Romeinse Tabularium geconstrueerd was. Tegenwoordig zijn hier de administratieve kantoren van de stad Rome gehuisvestigd. Loop rechts langs het Palazzo Senatorio voor een prachtig uitzicht over het Forum Romanum, met het Colosseum op de achtergrond.

Palazzo Nuovo en Palazzo dei Conservatori

Ook wilde hij de façade van het Palazzo dei Conservatori vervangen en het Palazzo Nuovo laten bouwen. Het Palazzo dei Conservatori, dat oorspronkelijk door de magistraten gebruikt werd, is nu een museum waar antieke Romeinse kunst tentoongesteld wordt. Tegenover het Palazzo dei Conservatori staat het Palazzo Nuovo, eveneens gebruikt als zetel van de Capitolijnse Musea.

Cordonata

Fonteinen van de Leeuwen - Piazza del Campidoglio Rome
Een van de leeuwen onderaan de Cordonata

Aan de voet van de Cordonata staan twee standbeelden van leeuwen uit de Egyptische oudheid.

Bovenaan de trappen staan sinds 1583 twee beelden van de Dioscuri Castor en Pollux naast hun paarden.

De leeuwen stonden voorheen bij de ingang van de Santo Stefano del Cacco Kerk en nog vroeger bij de Tempel van Isis. (Een obelisk die daar ook stond bevindt zich nu in de Villa Mattei.)

Naast de Dioscuri staan standbeelden die oorspronkelijk bij de Trofei di Mario in het Piazza Vittorio Emanuele II hoorden. De twee marmeren reliëfs, die afkomstig zijn van de pronkfontein van het Acqua Giulia Aquaduct, staan hier sinds 1590.

Hier weer naast staan standbeelden van Constantijn (rechts) en diens zoon Constantijn II. Deze worden geflankeerd door twee zuilen die afkomstig zijn van de Via Appia en de mijlen aangaven.

Marcus Aurelius

Midden op het plein staat het standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard. Dit is door Michelangelo zelf van het Piazza di San Giovanni in Laterano naar het Campidoglio is gebracht. Het beeld op het plein is een kopie. Het origineel bevindt zich in het Palazzo Nuovo. Het stamt uit de 2e eeuw na Christus.

Santa Maria in Aracoeli Kerk

Achter het Palazzo Nuovo, aan de kant van de vroegere Arx of Cittadella, staat de kerk Santa Maria d’Aracoeli. Deze wordt bereikt door de steile trappen links van de bredere trappen die naar het Campidoglio voeren te beklimmen. Achter de strenge façade van de kerk zijn er belangijke kunstwerken te bewonderen. Hoogtepunt is een door Pinturicchio geschilderde fresco-cyclus.

Piazza del Campidoglio – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.