Piazza Benedetto Cairoli Rome

Het Piazza Benedetto Cairoli is een plein langs de Via Arenula in de wijk Sant’Eustachio in het centrum van Rome. De belangrijkste bezienswaardigheden aan het plein zijn de San Carlo ai Catinari Kerk en het Palazzo Santacroce.

Piazza Benedetto Cairoli Rome

Geschiedenis

Fontein - Piazza Benedetto Cairoli Rome
Fontein

Piazza Benedetto Cairoli is gewijd aan een van de naaste helpers van Garibaldi in diens strijd voor de eenwording van Italië. Als politicus zou hij onder andere eerste minister en minister van buitenlandse zaken worden.

Vroeger werd het plein ook wel Piazza Tagliacozza genoemd. Dit kwam doordat de uit die stad afkomstige Isabella Orsini eigenaresse van een aantal huizen aan het plein was.

Piazza Cairoli is in de loop der jaren een aantal keren verbreed. De grootste verandering vond tegen het einde van de 19e eeuw plaats, toen de Via Arenula aangelegd werd.

Bezienswaardigheden

San Carlo ai Catinari Kerk - Piazza Bebedetto Cairoli Rome
San Carlo ai Catttinari Kerk

De grootste attrractie aan het plein is de barokke San Carlo ai Catinari Kerk.

Om de ovalen tuin aan te leggen moest eerst een aantal gebouwen afgebroken worden. De belangrijkste hieronder waren het Palazzo Branca en de San Biagio de Cacabarii Kerk. Het bronzen standbeeld van de vrijheidsstrijder en politicus Federico Seismit Doda is in 1919 door Eugenio Maccagni gemaakt. Hij is zittend afgebeeld met een boek dat uit zijn handen lijkt te vallen.

De fontein in de tuin stamt uit 1888. Hij bestaat uit een vierkante granieten kuip met een eveneens granieten pilaar in het midden. De kuip is afkomstig uit het Forum Romanum, maar stond tot 1887 in het Piazza Cenci. De pilaar was oorspronkelijk versierd met bronzen dolfijnen rond een drietand. Deze drietand ondersteunt een antiek rond bekken, waarin een dunnere pilaar met een kleiner bekken te zien is. De ontwerper van de fontein was Ed Andrè.

Het Palazzo Santacroce is in etappes tussen 1598 en 1668 opgetrokken. Het oorspronkelijke ontwerp was van Carlo Maderno, die er zelf tot 1602 aan werkte. De opdrachtgever was Onorio Santacroce.

Adres en openbaar vervoer

Het Piazza Benedetto Cairoli bevindt zich in de wijk Sant’Eustachio. De dichtstbijzijnde bushalte is Via Torre Argentina (30, 40, 46, 62, 64, 70, 81, 87, 130F, 190F, 492, 628, 916, 916F, C3, N6, N20, N25).

Piazza Benedetto Cairoli – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.