Piazza Aracoeli Fontein Rome

De Piazza Aracoeli Fontein staat in de wijk Campitelli in Rome en is genoemd naar het plein waar ze zich bevindt. Helaas is de fontein na een herinrichting van de wijk op een enigszins onhandige plek komen te staan.

Piazza Aracoeli Fontein Rome

Piazza Aracoeli Fontein Rome
Fontana di Piazza d’Aracoeli. De trappen op de achtergrond leiden naar het Piazza del Campidoglio.

De fontein op het Piazza d’Aracoeli is in 1589, zoals zoveel fonteinen in de periode, door Giacomo della Porta ontworpen.

Bij het maken van de fontein kreeg Della Porta hulp van de beeldhouwers Andrea Brasca, Pietro Gucci en Pace Naldini.

De fontein bestaat uit een ovale kuip, met een kelkvormige rand. In deze kuip bevindt zich een kleinere, ronde kuip met daarin vier cupido’s die de zogeheten trimonzio (de drie bergen die het wapenschild van de familie van de toenmalige paus vormden).

De buitenkant van de onderste kuip is met maskers versierd. Op de rand zijn de wapenschilden van de stad Rome en van Paus Alexander VII afgebeeld. Deze laatste had de fontein halverwege de 17e eeuw laten restaureren.

Oorspronkelijk stond de fontein op een verhoging. Deze werd in de 19e eeuw vervangen door een rond bassin waarin het water opgevangen wordt.

Later werd de hele wijk rond het Campidoglio opnieuw ingericht. Een resultaat hiervan was dat alle gebouwen aan één zijde van het Piazza d’Aracoeli gesloopt werden. Als gevolg hiervan staat de fontein nu dan ook op een wat onhandige plek, tussen twee drukke straten.

Meer bezienswaardigheden wijk Campitelli

Fotogalerij Piazza d’Aracoeli Fontein Rome

Piazza Aracoeli Fomtein – Piazza d’Aracoeli, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *