Pauselijke Basilieken Rome

De pauselijke basilieken in Rome werden vroeger de patriarchale basilieken genoemd. De belangrijkste eigenschap van deze basilieken is dat ze over een Heilige Deur beschikken.

Pauselijke Basilieken Rome

Pauselijke Basilieken Rome - Sint-Pieter
Sint-Pietersbasiliek

Het is pas sinds 2006 dat de benaming “pauselijke basilieken” de officiële benaming werd. In dat jaar gaf Paus Benediktus de titel Patriarch van het Westen op en werd de nieuwe naam de erkende.

Elke van de vier pauselijke basilieken wordt geassociëerd met een andere belangrijke stad in de geschiedenis van het Christendom.

De Vier Pauselijke Basilieken

Sint-Pietersbasiliek

Koepel Sint-Pieter Rome

Sint Pieter, oftewel de Vatikaanse Basiliek. Samen met het Colosseum de grootste attractie van Rome. De Sint Pieter is gebouwd op de plek waar Sint Pieter zelf begraven is. Ze wordt geassociëerd met Konstantinopel.

Sint-Jan van Lateranen

Sint-Jan van Lateranen Basiliek Rome

De Sint Jan van Lateranen Basiliek is de kathedraal van de Bisschop van Rome (beter bekend als “De Paus“). De Sint Jan (San Giovanni in Laterano) wordt ook wel de Lateraanse Basiliek genoemd.

Santa Maria Maggiore

Interieur Santa Maria Maggiore Basiliek

De Santa Maria Maggiore Basiliek is de grootste van alle aan de maagd Maria gewijde kerken in Rome. Ze wordt ook wel de Liberiaanse Basiliek genoemd aangezien de oorspronkelijke versie aan Paus Liberius gewijd was. Santa Maria Maggiore wordt geassociëerd met Antioch, een stad in het toenmalige Syrië, waar nu echter weinig van over is.

Sint-Paulus buiten de Muren

Kloosterhof - Sint-Paulus buiten de Muren Basiliek Rome

De Sint-Paulus Buiten de Muren Basiliek (San Paolo Fuori Le Mura) heet zo omdat ze zich de buiten de toenmalige stadsmuren bevond. Ze is gebouwd op de plek waar de Apostel Paulus begraven is en wordt, omdat ze langs de weg naar Ostia staat, ook de Ostiaanse Basiliek genoemd. De Sint Paulus hoort bij Alexandria.

En als toetje…

Sint-Laurens buiten de Muren

San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek Rome

De Sint Laurens Buiten de Muren (San Lorenzo Fuori Le Mura) kerk, die geassociëerd wordt met Jeruzalem, is een vijfde pauselijke basiliek. In tegenstelling tot de reeds genoemde basilieken heeft ze echter geen Heilige Deur.

De Heilige Deuren

Pauselijke Basilieken Rome
De Heilige Deur van de Basiliek van Santa Maria Maggiore.

De Heilige Deuren zijn normaal hermetisch gesloten, maar eens in de 25 jaar worden ze geopend, tijdens de zogeheten jubileumjaren.

Een gelovig Christen kan een aflaat verdienen door gedurende een jubileumjaar door de heilige deuren te lopen. Deze worden aan het begin van het heilige jaar door de Paus symbolisch geopend, wanneer hij met een speciale hamer het 25 jaar eerder aangebrachte zegel verbreekt. Aan het einde van het Jubileumjaar wordt de deur vervolgens weer hermetisch dichtgemetseld. Het volgende Jubileumjaar moet in 2025 plaats vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.