Passetto del Borgo Rome

De Passetto di Borgo is een verdedigingsmuur tusse Vaticaanstad en de Engelenburcht. De muur is in de 13e eeuw gebouwd. Hij is 800 meter lang en deed vaak dienst als ontsnappingsweg voor de pausen wanneer het Vaticaan belegerd werd.

Passetto del Borgo Rome

Passetto del Borgo Rome
Passetto del Borgo

De Passetto del Borgo wordt ook wel de Corridoio del Borgo genoemd en is het langste nog overeind staande deel van de muur die Paus Leo IV halverwege de 9e eeuw liet bouwen om aanvallen door de Saracenen te weerstaan.

Door de constructie van de muur werd een citadel gecreëerd, die naar de paus zelf Città Leonina genoemd werd.

De beroemde overdekte gang die door de Passetto loopt werd pas eeuwen later gerealizeerd, toen men toch herstelwerkzaamheden moest uitvoeren.

Deze gang begint in de Apostolische Paleizen en eindigt in het Castel Sant’Angelo.

Men weet niet zeker wie met de bouw van de doorgang begonnen is. De theorieën variëren van Nicolaas III, die in 1278 paus was, tot Alexander VI, die van 1492 tot 1503 dit ambt bekleedde.

De gang was eigenlijk enkel bedoeld was als vluchtweg voor de pausen in het geval dat het Vaticaan belegerd werd. Hij werd echter ook vaak gebruikt om gevangenen die niet gezien mochten worden naar de Engelenburcht te verhuizen.

Strategisch was de Passetto van belang omdat het vanaf de weergang mogelijk was de buurt onder controle te houden.

Porta San Pellegrino

De Porta San Pellegrino is de poort die zich het dichtst bij de Sint-Pietersbasiliek bevindt. Ze wordt nu vrijwel geheel aan het oog onttrokken door de Colonnade van Bernini rond het plein en bevindt zich tussen twee torens met kantelen. Onder een raampje is het wapenschild van Paus Alexander VI te zien. Andere namen waaronder deze poort bekend staat zijn Porta San Pietro, Porta degli Svizzeri (achter de poort is de kazerne van de Zwitserse Garde), Porta Viridaria (omdat het de toegang tot de Vaticaanse Tuinen gaf) en Porta dei Nibbi (in de 17e eeuw namen rode wouwen hun intrek op de tijdelijk dichtgemetselde poort).

Largo Colonnato

Ter hoogte van het Largo Colonnato zijn er twee bogen in de muur. De oudste is in 1562 door Pius IV geopend, tegelijk met een aantal andere poorten die uitkomen op de Via del Mascherino, de Vicolo del Farinone, de Vicolo delle Palline, de Vicolo d’Orfeo, de Vicolo del Campanile en de Via di Porta Castello. Deze bogen zorgden voor verbindingen tussen de oude en de nieuwe Borgo, die Civitas Pio genoemd werd.

De andere boog is in 1933 geopend, terwijl twee anderen in 1950 bij de Via del Mascherino en de Via di Porta Castello toegevoegd zijn.

Madonella’s

Ter hoogte van de Vicolo d’Orfeo is een mooie Madonella uit de 18e eeuw te zien. In een tempeltje bevindt zich een schilderij dat de Madonna Addolorata verbeeldt. Het staat bekend staat als de Madonna del Dito (“Madonna van de Vinger”), aangezien er maar één vinger van de dame te zien is.

Een andere Madonella bevindt zich tussen de twee bogen bij de Via di Porta Castello. Deze “Madonna della Misericordia” is hier sinds 1953.

Via di Porta Castello

De Via di Porta Castello heet zo omdat hier vroeger een poort was die zo heette. Deze werd echter egen het einde van de 19e eeuw bij een herinrichting van de wijk verwoest. De Porta Castello was in 1563 in opdracht van Pius IV Medici geopend. Het was door deze poort dat koningen en keizers die naar Rome kwamen om in de Sint-Pietersbasiliek gekroond te worden Vaticaanstad binnenkwamen.

Piazza Pia

Ter hoogte van het Piazza Pia zijn twee bogen geopend om het verkeer in goede banen te leiden.  Acht bogen overbruggen de slotgracht en de tuinen van het Parco Adriano om via de Bastion van San Marco bij de Engelenburcht te komen.

In 1494 moest Paus Alexander VI Borgia door de Passetto vluchten toen Rome door de Franse Charles VIII aangevallen werd. In 1527 gebeurde hetzelfde toen Clemens VII moest vluchten toen de Landsknechten de Plundering van Rome begonnen.

Fotogalerij Passetta del Borgo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.