Pasen in Rome 2022

De Heilige Week begint op zondag 14 April met de Palmzondag en eindigt een week later op Paasmaandag. Hieronder vindt U de belangrijkste gebeurtenissen die gedurende deze week in Rome plaats vinden.

Pasen in Rome

Palmzondag (10 April 2012)

De Paasperiode, die in Italië als Settimana Santa, oftewel “Heilige Week” aangeduid wordt, begint met de Palmzondag, die in 2022 op 10 April valt. Op deze dag wordt de triomftocht van Jezus in Jeruzalem voordat hij gekruisigd werd, gevierd. De Palmzondag (Domenica delle Palme) is de laatste zondag van de vastentijd. Op deze dag zul je veel mensen in Rome rond zien lopen met olijftakjes in hun handen.

Paus Franciscus viert om 09.30 uur de Palmzondagsmis op het Sint-Pietersplein, met een processie en een zegening van de palmenceremonie zal plaatsvinden.

Witte Donderdag (14 April 2022)

Op Witte Donderdag herdenkt de paus het Laatste Avondmaal van Christus om 09.30 uur met een mis in de Sint-Pietersbasiliek. Later die avond vindt in een gevangenis in Velletri (een plaats ten zuiden van Rome) de voetenwasceremonie plaats.

Goede Vrijdag (15 April 2022)

Op Goede Vrijdag viert Paus Franciscus om 17.00 uur in de Sint-Pietersbasiliek het Lijden van de Heer. Om 21.15 uur volgt de Via Crucis, een plechtige fakkelprocessie bij het Colosseum.

De jaarlijkse ceremonie – die dateert uit de 18e eeuw en in 1964 nieuw leven werd ingeblazen – trekt ongeveer 20.000 gelovigen aan die luisteren naar meditaties die de kruisiging van Christus naspelen.

Op Goede Vrijdag gaan het Colosseum, het Palatijn en het Forum Romanum overigens al om 13.00 uur dicht.

Verder is Goede Vrijdag eigenlijk een dag als alle andere. In tegenstelling tot wat de meeste toeristen verwachten is dit geen feestdag in Italië. Wel zijn de scholen gesloten.

Zaterdag (16 April 2022)

Paus Franciscus viert de Paasnacht om 21.30 uur in de Sint-Pietersbasiliek.

Op Paaszondag is er weinig open, dus als U moet winkelen kunt U dat beter op deze dag doen.

Paaszondag (17 April 2022)

Om 10.00 uur viert de paus de Paasmis op het Sint-Pietersplein. Om 12.00 uur spreekt hij zoals gewoonlijk de pauselijke zegening uit vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Tijdens deze paasperiode is het voor het eerst in 300 jaar mogelijk de Heilige Trappen, die door Jezus beklommen zouden zijn toen hij door Pontius Pilatus tot de kruisiging veroordeeld werd, in al hun glorie te zien. Tot nu toe was deze marmeren trap altijd afgedekt.

Praktische informatie

De pauselijke missen zijn gratis, maar reserveringen zijn verplicht. Voor de Via Crucis en de Urbi et Orbi zijn geen kaartjes vereist.

Gedurende de paasdag is het aan te raden de restaurants van Uw keuze van tevoren te reserveren.

De meeste musea en andere attracties in Rome zijn gewoon open met Pasen. Houd er wel rekening mee dat bij bijvoorbeeld het Colosseum een reservering verplicht is gedurende de Covid-crisis. De Vaticaanse Musea zijn met Pasen gesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.