Parken en Tuinen Rome

Hoewel Rome over meer dan 85 duizend hectare aan parken en tuinen beschikt is het enige park dat enige beroemdheid geniet het Villa Borghese Park. Dit komt natuurlijk ook doordat het nog net in redelijk centrale positie op de meeste stadsplattegronden te zien is. Wie tijd en zin heeft een beetje buiten het gebaande pad te gaan stad heeft echter aan mogelijkheden geen gebrek. Er zijn verschillende schitterende parken en tuinen, waarvan er een aantal redelijk makkelijk met bus (Villa Ada, Villa Pamphilj), metro (Parco Appia Antica) of zelfs te voet (Villa Celimontana, de Rozentuin en de Sinaasappeltuin) te bereiken zijn.

De Mooiste Tuinen en Parken in Rome

De bekendste parken zijn de villa’s die in de Renaissance tijd door de aristocraten aangelegd zijn. Helaas werden vele van deze parken en tuinen tegen het einde van de 19e eeuw verwoest. Nadat Rome de hoofdstad was geworden van de nieuwe staat Italië kwamen er veel nieuwe inwoners. Dit had tot gevolg dat er woningen gebouwd moesten worden. Hiervoor was weer ruimte nodig en dus werden vele parken gesloopt.

Villa Borghese

Villa Borghese Rome

De Villa Borghese is het bekendste park van de stad. Het ligt aan de noord-oostkant van het centrum. In het park bevinden zich een aantal musea waaronder het bekende Galleria Borghese. De dierentuin van Rome ligt ten noorden van het park.

Botanische Tuin

De Botanische Tuin van Rome bevindt zich aan de achterzijde van het Palazzo Corsini langs de Via Lungara in de wijk Trastevere. De tuin wordt onderhouden door de faculteit Biologie van de La Sapienza Universiteit van Rome.

Villa Celimontana

De Villa Celimontana is één van de meest natuurlijke parken van Rome. Dit centrale park is ook bekend vanwege het jaarlijkse jazz festival dat er in de maand Juni gehouden wordt. Hoewel het erg centraal ligt wordt het nauwelijks door toeristen bezocht.

Rozentuin (Roseto Comunale)

Roseto Comunale Rome (bezienswaardigheden wijk Ripa)

De Rozentuin (Roseto Comunale) bevindt zich op de Aventijn heuvel. Hier wordt elk jaar een grote internationale rozencompetitie gehouden. Behalve de tuin zelf is ook het uitzicht een grote trekpleister. Aan de overkant van het Circus Maximus is de schitterende skyline van het Palatijn te zien.

Sinaasappeltuin (Giardino degli Aranci)

De Giardino degli Aranci (Sinaasappeltuin) wordt beschouwd als een van de mooiste en meest romantische plekken in Rome. De officiële naam van deze prachtige tuin is Parco Savello, maar de Romeinen noemen het bijna nooit zo. De grootste trekpleister van de tuin, afgezien van de sinaasappelbomen, is het prachtige uitzicht over de stad.

Colle Oppio Park

Colle Oppio - Parken Rome

Dichtbij het Colosseum ligt het Colle Oppio park, waar zich ook een aantal ruïnes (de Domus Aurea en de Terme di Traiano) bevinden. De grootste attractie wordt echter gevormd door het uitzicht: Aan de zuidzijde van deze heuvel kijkt men neer op het Colosseum zelf.

Villa Ada

De Villa Ada is het grootste park van Rome, met veel activiteiten, met oude ruïnes en met de catacomben van Priscilla. In de zomer is de Villa Ada het toneel van het bekende Wereldmuziek Festival “Roma Incontra il Mondo“.

Parco degli Acquedotti

Parco degli Acquedotti - Parken Rome

Het Park van de Aquaducten heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Op sommige plekken in dit vooral op zondagmiddag druk bezochte park kan men kilometers langs een oud Romeins aquaduct wandelen. In de schaduw van de monumenten zitten Romeinen te picnicken.

Villa Sciarra

De Villa Sciarra is een niet al te groot park op de uitloper van de Gianicolo heuvel in Trastevere. Het staat vol met beeldengroepen en is in 1930 door de toenmalige Amerikaanse eigenaar aan Mussolini geschonken, op voorwaarde dat deze er een publiek park van zou maken.

Villa Doria Pamphilj

Villa Doria Pamphilj Rome

De Villa Doria Pamphilj ligt even buiten het centrum in de wijk Gianicolense. Met een omtrek van negen kilometer en een oppervlakte van 180 hectare is het het grootste park van de stad. Oorspronkelijk was de Villa Pamphilj het buitenverblijf van een adelijke familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *