Palazzo Venezia Rome

Het Palazzo Venezia is een historisch gebouw bij het plein met dezelfde naam in de wijk Pigna. Het is de zetel van het Museo Nazionale di Palazzo Venezia. Het is vanaf het balkon van dit gebouw, dat ook wel Palazzo Barbo genoemd wordt, dat Mussolini zijn toespraken hield.

Palazzo Venezia Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Venezia is Via del Plebiscito, 118 – Rome. Tel. +39 0669994319. Wijk: Pigna. Openingstijden en toegangsprijs: zie Museo Nazionale di Palazzo Venezia.

Geschiedenis Palazzo Venezia rome

Het Palazzo Venezia was het grootste door privé-eigenaars geconstrueerde gebouw in het 15e eeuwse Rome. Het wordt gekenmerkt door een sobere architektuur, met drie rijen vensters, een kroonlijst met kantelen en een imposante toren.

Het was de woning van de uit Venetië afkomstige Pietro Barbo, die in 1464 tot Paus Paulus II gepromoveerd zou worden.

De bouw duurde van 1455 tot 1468. Als materiaal werd travertijns marmer gebruikt dat van het Theater van Marcellus en zelfs het Colosseum gesloopt was.

Het gebouw werd door Kardinaal Lorenzo Cybo tot de huidige grootte uitgebreid en later deed het dienst als woning van Venetiaanse kardinaal en zelfs even als pauselijke residentie.

In 1564 doneerde paus Pius IV Medici een deel van het paleis aan de Venetiaanse Republiek en het is toen dat het de huidige naam verkreeg. Tot 1797 fungeerde het als ambassade van Venetië.

Na de Napoleontische tijd, was het van 1814 tot 1916 de zetel van de Oostenrijks-Hongaarse Republiek.

Tussen 1909 en 1911 werd het deel van het gebouw dat bekend stond als Palazzetto San Marco afgebroken, zodat men vanuit de Via del Corso een direkt uitzicht op het Vittorio Emanuele Monument had.

Tussen 1929 en 1943 was het de zetel van het Hoofd van de Regering en de Grote Raad van het Fascisme en het is vanaf het balkon van het Palazzo Venezia dat Mussolini zijn toespraken naar beneden schreeuwde.

Tegenwoordig is het de zetel van het Museo Nazionale di Palazzo Venezia, terwijl de San Marco Basiliek in een ander deel van het gebouw geïncorporeerd is. Langs één van de muren staat Madama Lucrezia, één van de sprekende standbeelden van Rome.

Palazzo Venezia, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.