Palazzo Torlonia Rome

Het Palazzo Torlonia Giraud is een historisch gebouw in de Via della Conciliazione in Rome.

WPalazzo Torlonia Rome

Adres en Openingstijden

Het adres van het Palazzo Torlonia is Via della Conciliazione 30 – Rome. Bus: 23, 34, 40 62, 280, 982, N11. Rione: Borgo. Het gebouw is niet toegankelijk voor toeristen.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Torlonia Rome (Via della Conciliazione)
Het Palazzo Torlonia in een 18e eeuwse ets van Giuseppe Vasi. De Via della Conciliazone bestond indertijd nog niet.

Het Palazzo Torlonia is een kleinere versie van het Palazzo della Cancelleria. Vanwege deze gelijkenis denken veel mensen dat het door Andrea Bregno ontworpen is al is het volgens Vasari van de hand van Bramante.

De officiële naam is Palazzo Torlonia Giraud en tijdens de eerste jaren van het bestaan heette het nog Palazzo Castellesi.

Het was Kardinaal Castellesi die in 1496 met de bouw van het paleis begon. Deze had zijn geld verdiend met het uitbuiten van de Engelse bisdommen Bath en Wells, die hem door zijn vriend Henry VII gegeven waren. In 1505, toen het paleis nog niet eens voltooid was, kwam de kardinaal zonder geld te zitten en gaf het gebouw aan Henry VII, die er de residentie van de Engelse ambassadeur van maakte.

Ook liet hij er door Polidoro da Caravaggio muurschilderingen op aanbrengen.

Nadat Henry VIII koning geworden was vond er een schisma plaats en werd het gebouw door de Heilige Stoel geconfiskeerd, waarna het een tijdlang in handen was van de Borghese familie.

In 1720 kwam het in handen van graaf Giraud en een eeuw later werd het gekocht door een Franse familie, Tourian geheten, die rijk geworden was doordat ze tijdens de bezetting van Rome door Napoleon diens troepen van eten voorzag. De naam Tourian werd later ver-Italianizeerd tot Torlonia.

Giovanni Torlonia liet het gebouw restaureren en verhogen, waarbij de schilderingen van op de façade verloren gingen. Op de toegangspoort in de Via dei Corridori is nog een aan hem gewijde inscriptie te zien.

De half-ronde toegangspoort is in de 18e eeuw door Antonio Valeri ontworpen. Het wapenschild boven deze deur is dat van de Torlonia familie.

De aan Rafaël toegeschreven binnenplaats wordt door een portico omlijst en opgeluisterd door standbeelden en bas-reliëfs. Tegen de achtermuur staan twee grote, marmeren, met bas-reliëfs versierde fonteinen uit de 19e eeuw.

In de 17e eeuw werd de achterkant van het gebouw door een houten bruggetje verbonden met de Passetto en men kan nog steeds zien waar deze aan de muur van het gebouw bevestigd was.

Via della Conciliazione, 30 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.