Palazzo Spada Rome

Het Palazzo Spada is een historisch gebouw in Rome. Het is wereldberoemd vanwege een perspectiefrijke door Borromini ontworpen galerij. Het is de zetel van het Consiglio di Stato. Een museum, de Galleria Spada, bevindt zich op de 1e verdieping.

Palazzo Spada Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Spada is Piazza Capo di Ferro, 13 – Rome (tel. +39 0668212743 of 0668131065 of 0668131079 of 0668212736. Rione: Regola. Om de begane grond te mogen bezichtigen dient men een schriftelijk verzoek in te dienen via de officiële website Palazzo Spada.

Geschiedenis Palazzo Spada Rome

Palazzo Spada Rome
Façade van het Palazzo Spada.

Het Palazzo Spada is in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Kardinaal Girolamo Capodiferro. Op de plek stonden al eerder aan de familie van de kardinaal toebehorende gebouwen. De architect ;Bartolomeo Baronino begon de constructie in 1547 en tegen het Jubileumjaar 1550 was het werk, inclusief de pleisterwerken versieringen van de façade en de binnenplaats en de fresco-cyclus op de begane grond, vrijwel voltooid.

In 1632 kocht Kardinaal Bernardino Spada het paleis en liet meteen een aantal verbouwingen uitvoeren.

Een van de trekpleisters in het Palazzo Spada is een standbeeld van Gnaeus Pompeius Magnus dat in 1553 gevonden is waar zich ooit het Theater van Pompeius bevind. Het bevindt zich in dat deel van het paleis waar zich het hoofdkwartier van de Consiglio di Stato bevindt en kan enkel d.mv. een rondleiding op de 2e zondag van de maand bezocht worden. In dit deel van het gebouw mogen geen foto’s gemaakt worden. Het is raadzaam lang vantevoren te boeken.

Het standbeeld werd precies onder een muur die de scheiding tussen twee huizen vormde gevonden. Aan één kant lag het hoofd, terwijl het lichaam zich onder het andere huis bevond. Beide eigenaars beweerden dat het beeld hun toebehoorde en er kwam en rechtzaak van. De rechter zei dat het beeld in tweeën gehakt moest worden en dat elk een half standbeeld mocht houden. Paus Julius II, op aandringen van Kardinaal Capodiferro, kocht het beeld vervolgens om het vervolgens aan de Kardinaal te geven, die het in het Palazzo Spada plaatste, war het zich nog steeds bevindt.

De façade van het Palazzo Spada wordt gekenmerkt door acht nissen, waarin standbeelden staan van evenzoveel beroemde Romeinen. Van links naar rechts zijn dit Trajanus, Pompeius, Fabius Maximus, Romulus, Numa, Marcus Claudius Marcellus, Julius Caesar en Augustus. De Latijnse inscripties boven elke nis geven een korte beschrijving van de beroemdheid:

“Julius Caesar vulde de hele wereld met het bloed van zijn vijanden. Uiteindelijk baadde hij de Senaat in zijn eigen bloed.”

“Augustus Caesar”, de deuren van de Tempel van Janus gesloten hebbend, maakte een einde aan de burger- en buitenlandse oorlogen.”

(De deuren van de Temple van Janus in het Forum Romanum waren open wanneer er oorlog was en gesloten gedurende vredestijd. Nadat hij alle oorlogen beeindigd had en de Vrede van Augustus gesloten was, liet hij de deuren sluiten,)

Het wapenschild boven de ingang is dat van de familie Spada. De twee vrouwenfiguren aan weerszijden hiervan vertegenwoordigen de deugden.

Galerij Palazzo Spada Rome
Door met het perspectief te spelen laat Borromini de gang veel langer wijken dan hij is.

Binnen het gebouw komt men meteen op een binnenplaats die versierd is met standbeelden van Romeinse Goden en Godinnen.

Door een raam aan de linkerkant is het mogelijk de grootste attraktie van het Palazzo Spada te zien. Door twee zuilenrijen op een bepaalde wijze tegenover elkaar te plaatsen heeft  Borromini een zodanig optisch effekt gecreëerd dat de in werkelijkheid 8 meter lange galerij een lengte van 37 meter heeft. Het “levensgrote” standbeeld aan het einde van de gang is in werkelijkheid maar 60 cemtimeter hoog. Het effekt werd verkregen door de vloer langzaam te laten stijgen, het plafond langzaam te laten dalen en de zuilen steeds kleiner te maken.

Fotogalerij Palazzo Spada Rome

Piazza Capo di Ferro, 13 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.