Palazzo Serristori Rome

Het Palazzo Serristori is een historisch gebouw in de rione Borgo in Rome. Ooit was het de zetel van de Toscaanse Ambassadeur bij de paus.

Palazzo Serristori Rome

Adres

De façade van het drie verdiepingen tellende Palazzo Serristori geeft uit op de Via dei Cavalieri del Santo Sepolcro, 1. De zijkanten zijn in de Via della Conciliazione en de Borgo Santo Spirito te zien.

Geschiedenis Palazzo Serristori Rome

Het Palazzo Serristori één van de weinige gebouwen die de verwoesting van de zogeheten Spina del Borgo (“ruggegraat van de Borgo”) bij de aanleg van de Via della Conciliazione overleefd hebben.

Het is gebouwd op een aantal terreinen en huizen die al sinds de 15e eeuw bestonden. Met de constructie werd in 1555 begonnen.

De opdrachtgever tot de bouw was Averardo Serristori, de toenmalige ambassadeur van Cosimo I de’ Medici bij Paus Pius IV. Het is niet bekend wie de architect was.

Het Palazzo Serristori bleef de zetel van de Toscaanse Ambassade bij de Heilige Stoel en tot 1830 bleef het ook eigendom van de familie die het oorspronkelijk in haar bezit had.

In dat jaar werd het door de Camera Apostolica gekocht en het werd getransformeerd tot kazerne. De vroegere naam bleef als Caserma Serristori wel gehandhaafd.

Tijdens revolutionaire schermutselingen in 1867 werden er 34 zouaves, die als huurlingen voor de paus werkten, door een ontplofte mijn gedood. De twee mannen, Giuseppe Monti en Gaetano Tognetti, die de mijn gelegd hadden werden het jaar erop onthoofd.

Na 1870 werd de kazerne in beslag genomen door de Italiaanse troepen en in 1902 werd de naam veranderd in Caserma Luciano Manara.

Meteen na de oorlog werden er mensen die hun huis uitgezet waren gehuisvestigd.

In 1929, nadat Mussolini het Pakt der Lateranen ondertekend had, werd het echter teruggegevens aan de Heilige Stoel.

Onder de architect Alberto Calza Bini werd het verbouwd en er werd een school (de Scuola Pontificia Pio IX) van gemaakt.

Beschrijving

De inscriptie boven het hoofdportaal (Ac Christianam Puerorum Utilitatem) betekent “Ter Christelijk Gebruik van Jonge Vrouwen”. Boven het raam boven het portaal is het wapenschild van Paus Pius XI Ratti te zien (een adelaar en drie bezanten), met de pauselijke tiara en gekruiste sleutels.

De fontein op de binnenplaats bestaat uit een masker, van waaruit water in een onderliggende kuip valt. Boven de fontein zijn een gedenkplaat en het pauselijke wapenschild te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.