Palazzo Santacroce Rome

Het Palazzo Santacroce is een historische gebouw aan het Piazza Benedetto Cairoli in Rome. Het is in etappes tussen 1598 en 1668 opgetrokken. Tegenwoordig is het in verschillende wooneenheden opgedeeld en een deel wordt door een faculteit van de Sapienza Universiteit in beslag genomen.

Palazzo Santacroce Rome

Openingstijden en toegangsprijs

Het gebouw is privé-bezit en kan enkel van buiten bezichtigd worden.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke ontwerp van het Palazzo Santacroce was van Carlo Maderno, die er zelf tot 1602 aan werkte. De opdrachtgever was Onorio Santacroce.

In opdracht van Markies Valerio nam Francesco Peparelli in 1630 het werk weer op. Hij zou zich tot 1640 met de constructie bezighouden.

De laatste architect was Giovanni Antonio De Rossi, die tussen 1659 en 1668 in opdracht van Kardinaal Marcello een aantal wijzigingen aanbracht. Zijn belangrijkste bijdrage was de façade aan de Via dei Catinari kant.

In de 19e eeuw vond een belangrijke renovering plaats, waarbij de oorspronkelijke barokke stijk echter wel intakt bleef.

Beschrijving

Het Palazzo Santacroce heeft vier verdiepingen. Hoewel de gevels alle in de 19e eeuw gerestaureerd zijn hebben ze wel de oorspronkelijke barokke stijl behouden.

Het portaal tegenover de kerk is versierd met wapenschilden van de Santacroce en Sforza Cesarini families.

Het deel aan de Vicolo dei Catinari was oorspronkelijk een dépendence, maar werd later als stal gebruikt. Het is met door middel van een boog met het paleis zelf verbonden. Gedurende de eerste helft van de 19e eeuw was hier het San Carlo Theater. De steeg zelf heette ook ooit Vicolo delle Stalle.

Het portaal aan de Vicolo dei Catanari leidt naar een binnenplaats met een fontein. Deze wordt aan Francesco Peparelli of aan Alessio De Rossi toegeschreven. Hij bestaat uit een boogvormige aedicula met Venus die uit een door dolfijnen en gevleugelde cupido’s hooggehouden schelp oprijst. De timpaan wordt door Dorische zuilen met atlanten ondersteund en is versierd met het wapenschild van Kardinaal Santacroce. Ook de ovalen kuip hieronder wordt door een atlant hooggehouden.

De ingang aan de Via dei Giubbonari-zijde voert naar een grotere binnenplaats. Ooit waren hier architectonische elementen afkomstig uit de Tempel van Neptunus onder de Santa Maria in Monticelli Kerk te zien. Hieronder was het “Altaar van Domizio Enobarbo”, dat nu deels in het Louvre en deels in het museum van Monaco te zien is.

G. B. Ruggeri schilderde de fresco’s in de hal in 1640, terwijl G. F. Grimaldi voor die in de zaal aan de Via degli Specchi verantwoordelijk was.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd het paleis de zetel van de Franse Ambassade bij het Vaticaan.

Toen het graafschap Paolini Dall’Onda het gebouw in 1904 overnam, werd de grote zaal voor de volgelingen van het Modernisme gebruikt. Dit hield op nadat de kerk deze stroming veroordeelde.

Adres en openbaar vervoer

Het Palazzo Santacroce staat aan het Piazza Benedetto Cairoli.

Palazzo Santacroce – Piazza Cairoli, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.