Palazzo Ruspoli Rome

Het Palazzo Ruspoli bevindt zich aan de winkelstraat Via del Corso in Rome. Het is in de 16e eeuw gebouwd. De eerste eigenaars waren de Rucellai, maar de naam komt van de familie die het sinds 1776 in zijn bezit heeft.

Palazzo Ruspoli Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Ruspoli is Via del Corso, 418 – Rome. Rione: Trevi. Telefoon: +39 0668136598. Het paleis is privé-bezit en enkel de eerste verdieping kan ter gelegenheid van speciale tentoonstellingen bezocht worden.

Geschiedenis Palazzo Ruspoli Rome

Het paleis is zijn bestaan begonnen als residentie van de familie Jacobbili en is tegen het midden van de 16e eeuw gebouwd. In 1583, toen het nog niet eens voltooid was, werd het al aan de familie Rucellai verkocht.

De Rucellai gaven de uit Florence afkomstige architekt Bartolomeo Ammannati de opdracht het gebouw te voltooien. Ammanati verbreedde de façade aan de Via del Corso en bouwde een loggia die over de tuin uitkeek.

Gelijktijdig werd de hal van het paleis door Jacopo Zucchi van fresco’s voorzien. Ook werden er verschillende antieke standbeelden in deze hal geplaatst.

In 1629 kochten de Caetani het paleis en lieten Bartolomeo Breccioli meteen de façade aan de Largo Goldoni zijde aanpassen. Deze liet rechts van het portaal enkele vensters maken en de tussenvloer verwijderen om plaats te maken voor een nieuwe 2e verdieping.

De monumentale trap van de portiek naar de loggia is rond 1640 door Martino Longhi de Jongere ontworpen. Hij maakte ook het daktorentje.

De familie Ruspoli heeft het paleis sinds 1776 in haar bezit, al hebben ze ondertussen wel een gedeelte verkocht.

Het Palazzo Ruspoli is drie verdiepingen hoog. Op de begane grond bevindt zich sinds het midden van de 19e eeuw het Caffè Nuovo.

Via del Corso, 418 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.