Palazzo Pamphilj Rome

Het Palazzo Pamphilj is een historisch gebouw aan het Piazza Navona in Rome. Het is niet te verwarren met het Palazzo Doria Pamhpilj in de Via del Corso en is de zetel van de Braziliaanse Ambassade in Italië.

Palazzo Pamphilj Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Pamphilj is Piazza Navona, 14 – Rome. Rione: Parione. Telefoon: +39 06683981. Het gebouw kan eens in de twee weken op dinsdag om 15.30 uur bezocht worden. De rondleiding is gratis. Reserveren is verplicht. (Voor informatie over evenementen in de Sala Palestrina kunt U 0039 066867858 bellen.)

Geschiedenis Palazzo Pamphilj Rome

Palazzo Pamphilj Rome
Het Palazzo Pamhilj is het gebouw links op de foto.

Het Palazzo Pamhilj is in opdracht van Giovanni Battista Pamphilj, in die tijd beter bekend als Paus Innocenzo X, gebouwd. Het was zijn bedoeling een aantal reeds aan zijn familie toebehorende gebouwen samen te voegen onder één dak. Met de bouw werd in 1644 begonnen en het paleis werd in 1650 voltooid.

De architect was Girolamo Rinaldi. Terwijl het paleis verbouwd werd ook de belendende Sant’Agnese in Agone Kerk verhoogd en het hele Piazza Navona opnieuw ingericht.

Paus Innocenzo was niet erg populair, onder andere omdat hij de inwoners van Rome een extra belasting op brood liet betalen om de verbouwing van Piazza Navona te kunnen bekostigen. Zowel hij als zijn ijdele en spilzieke schoonzus Donna Olimpia Maidalchini werden vaak bespot door middel van één van de sprekende standbeelden van de stad, dat aan de achterkant van het gebouw stond. Dat Donna Olimpia ervan verdacht werd onpauselijke handelingen met de paus te verrichten hielp hier niet aan mee.

Vanaf de 18e eeuw kreeg het gebouw verschillende functies. In 1920 kwam het in handen van de Braziliaanse Staat, die het in 1960 ook kocht en er de zetel van de ambassade van maakte.

Bij een recentelijke restauratie heeft men de oorspronkelijke pastelblauwe kleur van de façade in ere hersteld.

Kunstwerken

Het interieur van het paleis wordt opgeluisterd door grote aantallen door bekende 17e eeuwse kunstenaars geschilderde fresco’s.

De Sala Palestrina wordt sinds 2002 gebruikt voor festiviteiten en concerten.

De hal van het gebouw is ontworpen door Borromini. De muurschilderingen in deze hal zijn van de hand van Pietro da Cortona en hebben gebeurtenissen uit het leven van de mythologsiche Trojaanse held Aeneas als thema.

Piazza Navona, 14 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.