Palazzo Orsini Taverna Rome

Het Palazzo Orsini Taverna is een historisch gebouw in de wijk Ponte in Rome. Het bestaat uit een aantal gebouwen die samengevoegd een groot complex vormen.

Weetjes Palazzo Orsini Taverna Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Orsini Taverna is Via di Monte Giordano, 36 – Rome. Telefoon: +39 066833785 of +39 0668307957. Het gebouw is privé-eigendom en kan enkel van buiten bezichtigd worden.

Geschiedenis Palazzo Orsini Taverna Rome

Het Palazzo Orsini Taverna bestaat in werkelijkheid uit een aantal al eerder bestaande en vervolgens samengevoegde gebouwen. Het bevindt zich op een artificieel heuveltje dat Monte Giordano genoemd wordt. Dit is ontstaan door met grond bedekte ruïnes van Statilio Tauro Amphitheater of door de scherven van bij een nabijgelegen haventje langs de Tiber aangespoelde vazen op te hopen.

In de 12e eeuw was het stadsdeel eigendom van Giovanni di Concione en stond er een fort, met enkele verdedigingstorens.

De Orsini hadden zich al in 1286 op deze hoogte gevestigd. Al snel werd de heuvel dan ook omgedoopt tot Mons Ursinorum.

Giordano Orsini was een 14e eeuwse Romeinse senator en tevens de kleinzoon van Paus Nicolò II.

Het fort werd in een aantal paleizen veranderd, die door verschillende takken van de familie bewoond werden en net zo vaak aan kardinaals of ambassadeurs verkocht werden.

In 1688 was Flavio Orsini, de laatste Hertog van Bracciano, vanwege schulden genoodzaakt het hele complex aan Pietro en Antonio Gabrielli te verkopen. Dezen kochten een aantal gebouwen rondom de heuvel op en maakten er vervolgens één grote structuur van.

In 1888 stierf de laatste vertegenwoordiger van de familie Gabrielli. Het paleis werd overgenomen door de uit Milaan afkomstige Graaf Taverna, wiens familie het paleis nog steeds in bezit heeft.

Beschrijving

Het Palazzo Orsini Taverna bestaat uit vijf grote gebouwen die aan de Orsini toebehoorden, en een hoge 16e eeuwse muur die door Baldassare Peruzzi gebouwd is. Deze bevinden zich alle aan de Via di Panico en de Via Monte Giordano zijde.

Het oudste gedeelte van het complex bevindt zich langs de Vicolo Domizio.

De twee delen worden van elkaar gescheiden door de grote gewelfde ingang, die op de grote binnenplaats uitkomt. Hier staat een in 1618 door Antonio Casoni gebouwde en in de 18e eeuw door Gabrielli verbouwde fontein, die door het Acqua Paola Aquaduct gevoed wordt.

Andere gebouwen die bij het complex horen zijn het Palazzo dei Conti di Pitigliano (dat de ingang aan de Via dei Coronari heeft) en het Palazzo dei Signori di Monterotondo (dat aan het Piazza del Fico en de Vicolo del Montonaccio grenst). Dit laatste gebouw wordt gekenmerkt door de enorme 18e eeuwse Torre Augusta. Deze toren is genoemd naar de echtgenote van de eigenaar Placido Gabrielli.

De voormalige Santi Simone en Giuda Kerk heeft de ingang aan de Via di San Simone.

Via di Monte Giordano, 36 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.