Palazzo Nuovo Rome

Het Palazzo Nuovo is één van de twee gebouwen aan weerszijden van het Piazza del Campidoglio die samen de Musei Capitolini vormen.

Weetjes Palazzo Nuovo Rome

Het Palazzo Nuovo is ontworpen door Michelangelo. De opdrachtgever was Paus Clemens VIII Aldobrandini en het werk werd uitgevoerd door Vignola. Girolamo en Carlo Rainaldi zouden het werk uiteindelijk in 1655 voltooien.

Voorheen stond er enkel een muur, die het terrein dat tegen de Santa Maria in Aracoeli Kerk aan lag ondersteunde.

In 1734 werd hier in opdracht van Paus Clemens XII Corsini het eerste openbare museum ter wereld geopend.

De façade wordt in vlakken verdeeld door acht pilaren met Korinthische kapitelen, waarboven een weelderig versierde kroonlijst loopt.

De ingang bevindt zich tussen twee paar zuilen en is versierd met het wapenschild van Alexander VII en herinneringsinscripties aan Koning Carlo Alberto en aan de 25e verjaardag van de Risorgimento.

Vanaf hier betreedt men de binnenplaats met het standbeeld van Marforio, één van de sprekende standbeelden van Rome.

Hoogtepunten Palazzo Nuovo

De Faun in het Palazzo Nuovo Rome
De Faun

Paus Sixtus IV doneerde in 1471 een grote hoeveelheid klassieke bronzen beeldhouwwerken aan het paleis, waaronder een verzameling Egyptische standbeelden, borstbeelden van 65 Romeinse keizers en nog eens 79 borstbeelden van andere belangrijke figuren uit de oudheid.

De Galatea Morente is een standbeeld van een gewonde strijder die op de dood wacht en is een Romeinse kopie van een Grieks origineel uit de 3e eeuw voor Chr.

De Sala del Fauno Rosso is genoemd naar een in 1736 gevonden standbeeld van een faun (zie foto).

De Discobolo is een beroemd beeld van een Griekse discuswerper. Het is in de 18e eeuw door de Franse beeldhouwer Monnot omgewerkt tot een gewonde strijder.

Het beeldhouwwerk dat een een paard in stukken rijtende leeuw verbeeldt stond vroeger op de trap van het Palazzo Senatorio, toen hier nog de terdoodveroordelingen aangekondigd werden en lijsten opgehangen werden van oneerlijke en/of failliete handelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *