Palazzo Montecitorio Rome

Het Palazzo Montecitorio is de huidige zetel van de Kamer van Afgevaardigden van de Italiaanse Staat. Het is gelegen op het Piazza di Monte Citorio in de wijk Colonna in het centrum van Rome.

Palazzo Montecitorio Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Monte Citorio, 33 – Rome (tel. +39 06 67601 of 06 67603875). Openingstijden: Eerste zondag van de maand, behalve in juli, augustus en september. Soms worden de data uitgesteld of met een week vervroegd. Na de reservering (maximaal 4 personen) dient u uw tickets op de dag van het bezoek op te halen bij het Infopoint in de Via Uffici del Vicario, op de hoek met de Via della Missione. U moet een tijd kiezen tussen 10.30 en 15.30 uur. De tickets kunnen vanaf 09.30 uur worden opgehaald. U moet 10 minuten voor het op uw ticket aangegeven uur bij de ingang van het Palazzo Montecitorio zijn. Entréeprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Montecitorio Rome
Palazzo Montecitorio

Het Palazzo Montecitorio is gebouwd op een kunstmatig gecreëerde heuvel, het resultaat van het dumpen van oude materialen die overbodig waren geworden toen het Campo Marzio in de Middeleeuwen werd verbouwd.

De wijk was lange tijd in handen van de rijke en invloedrijke Colonna-familie, die de grond gebruikte voor zowel groente- als siertuinen.

In 1650 liet de familie Ludovisi Gian Lorenzo Bernini beginnen met de bouw van de residentie die uiteindelijk het Palazzo Montecitorio zou worden. In die tijd was Gregorius XV, een lid van de familie Ludovisi, paus.

Toen hij stierf en de Ludovisi-familie in ernstige financiële moeilijkheden kwam, werd het werk onderbroken. Pas 30 jaar later gaf Paus Innocentius XII opdracht het werk weer op te nemen. De architect die verantwoordelijk was voor de afwerking was Carlo Fontana.

Het was de bedoeling van de paus om de Pauselijke Curie, het hoogste bestuursorgaan van het Vaticaan, in het gebouw te huisvesten.

Het gebouw had vervolgens verschillende functies totdat het de zetel van de Kamer van Afgevaardigden werd. Dit gebeurde in 1870, nadat Rome de nieuwe hoofdstad van de nieuwe Italiaanse staat was geworden. Om dit te verwezenlijken werd de voormalige binnenplaats overdekt om er een vergaderzaal van te maken.

Een andere grote renovatie, onder de architect Ernesto Basile, vond plaats in 1919. Hij voegde een nieuw gebouw toe aan de Piazza del Parlamento zijde. Deze uitbreiding kreeg de naam Transatlantico.

De voorgevel van Bernini werd intact gelaten, net als de klokgevel van Fontana boven de hoofdingang met drie deuren.

De Montecitorio Obelisk werd in 1789 voor het Palazzo geïnstalleerd.

Palazzo Montecitorio – Piazza di Monte Citorio, 33 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.