Palazzo Massimo Rome

Het Palazzo Massimo is een historisch gebouw in de wijk Parione in Rome. Het wordt vaak Palazzo Massimo alle Colonne genoemd en is vooral bekend vanwege de zogeheten San Filippo Neri Kapel. Het kan enkel op 16 Maart bezocht worden.

Weetjes Palazzo Massimo Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Massimo alle Colonne is Corso Vittorio Emanuele II, 141 – Rome. Het bevindt zich op de grens van de wijken Parione en Pigna. Elk jaar op 16 Maart van 07.00 tot 13.00 uur kunnen de binnenplaats en de San Filippo Neri Kapel bezocht worden. De rest van het jaar is het gebouw voor het publiek gesloten.

Geschiedenis Palazzo Massimo Rome

Palazzo Massimo Rome
Palazzo Massimo alle Colonne

Het Palazzo Massimo alle Colonne staat op de plek waar zich voorheen de in de 15e eeuw gebouwde huizen van de familie Massimo bevonden. Nadat deze tijdens de plundering van Rome in 1527 verwoest werden, werd de architekt Baldassare Peruzzi in de hand genomen om er het Palazzo Massimo te bouwen.

Voor de convexe façade van het paleis gebruikte Peruzzi de lijnen van de cavea van het voormalige Odeon van Domitianus, dat zich aan de zuidkant van het door de Keizer gebouwde Stadion van Domitianus (het huidige Piazza Navona) bevond.

Deze façade wordt gekenmerkt door een portiek die door zes centrale zuilen ondersteund wordt. De grote rechthoekige ramen aan de zijkanten worden door tralies afgesloten. Het plafond van de portiek is met pleisterwerk versierd en aan weerszijden zijn er twee nissen met standbeelden.

De begane grond wordt door een kroonlijst van de eerste verdieping gescheiden. Op deze kroonlijst rusten zeven van een architraaf en een balkon voorziene vensters.

De ramen op de tweede en derde verdiepingen zijn kleiner.

Het interieur van het Palazzo Massimo wordt opgeluisterd door muur- en plafondschilderingen, klassieke standbeelden, wandtapijten en aniteke meubelen.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het interieur van het Palazzo Massimo alle Colonne verbonden met dat van het belendende Palazzo Massimo di Pirro.

San Filippo Neri Kapel

Op 16 Maart 1583 verrichtte de heilige Filippo Neri een wonder in één van de kamers op de 2e verdieping van het Palazzo Massimo, door de zoon van Fabrizio Massimo terug tot leven te wekken. In de 18e eeuw werd deze kamer tot kapel omgebouwd. De datum dat dit wonder zich voltrok is de enige dag dat het paleis door het publiek bezocht kan worden.

Corso Vittorio Emanuele II, 141 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.