Palazzo Margherita Rome

Het Palazzo Margherita bevindt zich halverwege de Via Veneto in Rome. Het is de huidige zetel van de Amerikaanse ambassade in Italië. Het gebouw is genoemd naar Koningin Margherita van Savoye, die er jarenlang resideerde nadat Koning Umberto I in 1900 door de anarchist Gaetano Bresci vermoord was.

Palazzo Margherita Rome

Het adres van het Palazzo Margherita is Via Vittorio Veneto, 119/A – Rome. Tel.: +39 064674 (centrale van de Amerikaanse ambassade). Het gebouw is niet toegankelijk voor toeristen.

Geschiedenis

Palazzo Margherita Rome
Palazzo Margherita

Palazzo Margherita is, zoals veel belangrijke gebouwen in die tijd, ontworpen door de architekt Gaetano Koch. Hij kreeg de opdracht van Rodolfo Boncompagni Ludovisi, beter bekend als de Prins van Piombino. De bouw duurde van 1886 tot 1890.

Koch incorporeerde het al bestaande 17e eeuwse Palazzo Orsini in de achterkant van het gebouw. Het Palazzo Orsini, dat ook bekend stond als Palazzo Grande, is samen met het Casino dell’Aurora, het enige dat nog over is van de voormalige Villa Ludovisi.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog doet het Palazzo Margherita dienst als Ambassade van de Verenigde Staten. Het is niet voor het publiek toegankelijk. Een kunstwerk dat helaas dan ook niet voor het publiek te zien is is de door de beeldhouwer Gianbologna gemaakt Venus.

Beschrijving

De façade is geïnspireerd op die van het Palazzo Farnese. Ze wordt gekenmerkt door een driedubbele portaal die iets naar voren uitsteekt ten opzichte van de rest van het gebouw. Hierboven is een door zuilen ondersteund balkon. Aan weerszijden zijn aan elke kant zes grote ramen. Hierboven bevinden zich twee verdiepingen, elk met 15 ramen.

De fries onder de kroonlijst bestaat uit drie diagnale strepen en is versierd met de draken uit het wapenschild van de familie Boncompagni.

De eerste verdieping was vooral bedoeld om indruk te maken. Hier bevindt zich o.a. de ontvangstzaal. De Boncompagni zelf woonden op de bovenste verdieping.

De dubbele trap die de twee verdiepingen verbindt neemt bijna een derde van het voormalige Palazzo Orsini in beslag.

Via Vittorio Veneto, 119/A – 00187 Rome, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.