Palazzo en Galleria Doria Pamphilj Rome

Share the joy
  •  
  •  

De Galleria Pamphilj is een museum in een gebouw in Rome dat gedeeltelijk (op straatniveau) als winkelruimte verhuurd wordt en gedeeltelijk (de bovenste verdiepingen) aan normale families (maar dan wel normale families met veel geld). Op de tussenliggende verdiepingen bevindt zich het museum, waar werken van artiesten als Raphael, Titiaan, Domenichino, Caravaggio, Guercino, Velazquez en Brueghel de Oude.

Palazzo en Galleria Doria Pamphilj Rome

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs Galleria Doria Pamphilj Rome

Adres: Via del Corso, 305 – Rome. (Distrikt: Colonna). Telefoon: +39 066797323. Openbaar vervoer: Aangezien de Galleria aan het begin van de Via del Corso is, kan men om het even welke bus naar Piazza Venezia nemen (Bus: H, 53, 60X, 80X, 81, 83, 85, 117, 160, 170, 175, 628, 916, N3, N4, N6, N8, N9, N12, N18, N19, N25.). Openingstijden: 10.00-18.00 uur. Gesloten: 1 Januari, Pasen, 25 December. Toegangsprijs: 10,50 Euro (7,50 korting).

Palazzo Doria Pamphilj Rome

Het Palazzo Doria Pamphilj is de vroegere woonst van de Doria Pamphilj familie, een familie die haar stamboom tot de 15e eeuwse Genovese admiraal Andrea Doria terug kan voeren.

Het is tussen de helft van de 15e en het begin van de 18e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk eigendom van de Della Rovere familie, daarna (1601) van de Aldobrandini’s en uiteindelijk, na een huwelijk dat de families verenigde, van de Pamphilj‘s.

De Galleria Doria Pamphilj bestaat sinds 1651 en is gesticht door Giambattista Pamphilj (alias Paus Innocenzo X).

De appartementen die te bezichtigen zijn bevinden zich rondom de binnenplaats en zijn de vroegere balzaal, de eetzaal, de familiekapel en de ontvangstkamers.

Galleria Pamphilj Rome

De Galleria is verdeeld in 4 takken en de schilderijen zijn aan de muren gehangen volgens de aanwijzingen in een 18e eeuws document. Hierbij zijn uiterst strikte criteria aangehouden, waarbij rekening is gehouden met zowel symmetrische aspecten als overeenkomsten in thema en/of stijl.

Van alle kamers, die vol staan en hangen met verguld meubilair, familieportretten, Renaissance wandkleden en kristallen chandeliers, is de zogeheten Groene Kamer de weelderigste. In deze kamer bevinden zich een 15e eeuws wandkleed van Tournay, schilderijen van Memling en Filippo Lippi en een portret van een halfnaakte Andrea Doria dat door Sebastiano del Piombo vervaardigd is.

De Andrea Doria Kamer is zowel aan de admiraal zelf als aan het naar hem genoemde schip, dat in de 50er jaren gezonken is, gewijd.

Rondom de centrale binnenplaats is een schilderijengallerij te zien met fresco’s en werken van beroemde meesters als Velázquez (een portret van Innocenzo X), Titiaan (Salome), Rubens, Caravaggio en Pieter Brueghel de Oudere (Baai van Napels).

Ook staan hier een aantal beeldhouwwerken die uit de landhuizen van de familie Doria afkomstig zijn. Marmeren borstbeelden van Romeinse keizers worden afgewisseld met nimfen en saters.

Andere beeldhouwwerken zijn pas in de 17de eeuw gemaakt, door beroemde kunstenaars als Alessandro Algardi en Gian Lorenzo Bernini.

Na de heropening enkele jaren geleden werden er vier kamers aan het museum toegevoegd die tot op dat moment voor het publiek gesloten waren gebleven.

Via del Corso, 305 – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *