Palazzo Gabrielli-Borromeo Rome

Het Palazzo Gabrielli-Borromeo bevindt zich in de Via del Seminario in het centrum van Rome. Tegenwoordig is het de zetel van enkele afdelingen van het Huis van Afgevaardigden.

Palazzo Gabrielli-Borromeo Rome

Adres en openingstijden

Het adres van het paleis is Via del Seminario 120 – Rome. He tis niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Gabrielli-Borromeo was indirect verantwoordelijk voor de naam van de straat waarin het zich bevindt, aangezien het vanaf 1608 de zetel was van het Seminario Romano.

Het gebouw is gebouwd voor de advocaat Girolamo Gabrielli, die in 1525 vanuit Gubbio naar Rome verhuisd was. Na zijn dood liet hij het paleis na aan zijn zoon, die het in 1607 aan het Istituzione del Seminario Romano verkocht, na met zijn vrouw (een Mignanelli) naar het Palazzo Mignanelli verhuisd te zijn.

Dit Jezuïten instituut, waarvoor één der verantwoordelijken Kardinaal Borromeo was, was in 1565 gesticht om priesters op te leiden. Voordat het in het Palazzo Gabrielli-Borromeo zetelde was het al in verschillende andere paleizen in het stadscentrum gehuisvestigd geweest. Het zou uiteindelijk van 1608 tot 1772 in het gebouw blijven.

Nadat Paus Clemens XIV in 1773 de Jezuïten Orde verboden had werd het paleis verkocht aan de Monte di Pietà (een in de 15e eeuw gestichte bank, die kortlopende micro-kredieten verleende en geen winstgevend doel had).

Deze bank verhuurde het paleis aan verschillende privé-bewoners, waaronder Kardinaal Vitaliano Borromeo, die het liet restaureren en zodoende zijn naam aan gebouw gaf.

In 1796 kreeg de Fabbrica di San Pietro (een kerkelijk instituut dat de zakelijke belangen van het Vatikaan regelt) het paleis in erfpacht. Een deel van het gebouw werd voor kantoren van het instituut zelf gebruikt en de rest werd verhuurd.

Vanaf 1824 tot 1848 was het palazzo in handen van het door de heropgerichte Jezuïten Orde beheerde Collegio dei Nobili.

In de tijd van de Romeinse Republiek woonde Giuseppe Mazzini er en tegenwoordig, na nog een aantal keren van bewoner veranderd te zijn, zetelen er een aantal afdelingen van de Camera dei Deputati.

Via del Seminario 120 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.