Palazzo Farnese Rome

Het Palazzo Farnese is één van de mooiste gebouwen aan het Piazza Farnese in Rome. Het is tegenwoordig de zetel van de Franse ambassade (dat het voor minder dan een spotprijs huurt) en, wanneer je op tijd reserveert, heb je de mogelijkheid een aantal beroemde plafondschilderingen te bezichtigen.

Palazzo Farnese Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Farnese is Piazza Farnese, 67 – Rome. Telefoon: +39 06686011. Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag om 15.00, 16.00 of 17.00 uur. De verplichte rondleiding kost 5 Euro per persoon en duurt 45 minuten. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Reserveren (minstens 7 dagen tevoren) via https://www.inventerrome.com. NB: Niet vergeten paspoort/ID-kaart mee te brengen.

20 juli tot 29 augustus 2021 door JR versierde facade

Palazzo Farnese Rome (JR, augustus 2021)

Van 20 juli tot 29 augustus 2021 krijgt het Palazzo Farnese een nieuwe look. De Franse kunstenaar JR heeft een deel van de gevel van het gebouw bedekt met een zwart-wit trompe l’oeil fotocollage, waardoor het lijkt alsof de toeschouwer binnen in de vestibule kan kijken. Om er goed van te kunnen genieten moet je er wel voor zorgen precies op de juiste plek te staan. Time Magazine nam JR op in de lijst van de 100 meest invloedrijke mensen op deze planeet.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Farnese Rome
De door Annibale Caracci in 1597 geschilderde “Jupiter en Juno”.

Met de bouw van het Palazzo Farnese werd in 1517 een aanvang gemaakt, maar het paleis zou pas in 1589 geheel klaar zijn.

De opdrachtgever was Kardinaal Alessandro Farnese (de latere Paus Paulus III) en de architekt was Antonio da Sangallo il Giovane. De façades aan het Piazza Farnese zelf en aan de zijstraten zijn door hem ontworpen.

Na de dood van Sangallo zette Michelangelo de constructie voort. Hij werkte van 1546 tot 1549 aan het gebouw en was verantwoordelijk voor de kroonlijst, het centrale balkon en het tweede en derde niveau op de binnenplaats.

Eerst Vignola (1569 tot 1573) en uiteindelijk Giacomo della Porta zouden de constructie voltooien. Vignola ontwierp de façade aan de achterzijde, maar deze werd door Della Porta afgemaakt.

Tegen het einde van de 16e eeuw liet Kardinaal Odoardo Farnese het interieur verfraaien, waarvoor hij Annibale en Agostino Carracci inhuurde, die er van 1587 tot 1604 mee bezig waren.

In de 18e eeuw kwam het Palazzo Farnese in handen van de uit Napels afkomstige familie Borbone, die er uiteindelijk met alle standbeelden en andere kunstwerken uit de verzameling van de Farnese vandoor zou gaan.

Tegenwoordig betaalt de Franse Ambassade een uiterst symbolisch bedrag voor de huur van het paleis.

Hoogtepunten Palazzo Farnese Rome

De façade aan het plein wordt gekenmerkt door de irissen (het wapenschild van de familie Farnese), die o.a. op de kroonlijst en bij de door Michelangelo ontworpen loggia aangebracht zijn.

De façade aan de Via Giulia kant heeft drie rijen bogen in het middelste gedeelte.

Het atrium is ontworpen door Sangallo en bestaat uit drie schepen.

Het beroemdste deel van het gebouw is het plafond van de Galerij in de bel-etage, die door Annibale Caracci beschilderd is. Hij kreeg hierbij hulp van zijn broer Agostino, van Domenichino en van Giovanni Lanfranco.

In de grote zaal zijn o.a. wandtapijten te zien met reproducties van de fresco’s in de Kamers van Rafaël in de Vaticaanse Musea. De grote standbeelden aan weerszijden van de open haard zijn gemaakt door Giacomo della Porta en verbeelden de “Overdaad” en de “Vrede”.

De Sala dei Fasti Farnesiani is met fresco’s beschilderd door de broertjes Zuccari en door Francesco Salviati.

Piazza Farnese – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.