Palazzo del Laterano Rome

Palazzo Laterano Rome

Het Palazzo del Laterano staat naast de Basiliek van Sint Jan van Lateranen en was tot het begin van de 14e eeuw de officiƫle residentie van de Paus. Het wordt ook wel Palazzo Lateranense genoemd.

Palazzo del Laterano Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Palazzo del Laterano is Piazza di San Giovanni in Laterano, 6 – Roma. Het is niet voor het publiek geopend. Bus: 16, 51, 85, 87, 186. Metro: San Giovanni.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Laterano Rome
Timpaan boven de ingang

Het Palazzo del Laterano is lang geleden gebouwd. Het bestond al in de Romeinse Keizertijd en deed ongeveer duizend jaar dienst als de Pauselijke Zetel. (De laatste Paus die er zijn residentie had was Benedetto XI, die in 1304 stierf. Tegenwoordig is het Historische Museum van de Pauselijke Staat (Museo Storico dello Stato Pontificio) er gehuisvestigd. Het heeft diplomatieke onschendbaarheid, aangezien het onder de jurisdictie van de Paus valt.

Oorspronkelijk maakte het deel uit van een groter complex, waar de Basiliek, het Baptisterium en het Pauselijke Paleis met de Heilige Trappen (Scala Santa) en de Pauselijke Sancta Sanctorum Kapel deel van uitmaakten.

De Triclinio Leonino bevindt zich naast de Heilige Trappen en op het plein voor het paleis staat de Obelisco Lateranense.

Dit complex was een soort citadel rond het Pauselijke Paleis. Het begon bij de Porta Asinaria en de Aureliaanse Muren en eindigde bij de Castrum (een soort van kazerne) bij de Santi Quattro Coronati Kerk. Bij gevaarlijke situaties trok de Paus zich hier terug.

Piazza San Giovanni in Laterano, 6 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.