Palazzo del Commendatore Rome

Het Palazzo del Commendatore is een historische gebouw in de wijk Borgo in Rome. Het is hier dat de kantoren van het Santo Spirito del Saxia Ziekenhuis zich bevinden. Het staat ook bekend onder de naam Palazzo del Cirillo.

Palazzo del Commendatore Rome

Adres en openingstijden

Adres: Borgo di Santo Spirito, 3 – Rome. Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Het paleis is tussen 1567 en 1571 door Nanni di Baccio Bigi gebouwd op de ruïnes van een in de 14e eeuw tijdens de Plundering van Rome verwoeste eerdere constructie.

Het werd ook wel Palazzo del Cirillo genoemd, naar de toenmalige Commendatore, die Bernardino Cirillo heette en, met toestemming van Paus Pius V, opdracht tot de bouw gegeven had.

Het paleis dat er eerder stond heette Palazzo Migliorati en hier was tot het einde van de 15e eeuw de Volto Santo della Veronica te zien. Dit “Heilige Gezicht van Veronica” was een doek waarmee ene Veronica het bezwete gezicht van Jezus tijdens de Via Crucis beroerd had en dat jaarlijks in een processie vanuit de Sint Pieter naar het Santo Spirito in Saxia Ziekenhuis gebracht werd.

Tegenwoordig zijn de kantoren van het ziekenhuis in het Palazzo del Commendatore ondergebracht.

De grootste attraktie van het gebouw is de binnenplaats, die door een portiek met een loggia omringd wordt. Hier bevindt zich sinds 1827 een barokke klok in de vorm van een kardinaalshoed, die op zijn Romeins in 6 uren verdeeld is. Een hagedis fungeert als wijzer en een serpent die zich in zijn staart bij vormt de buitenrand van de klok.

Palazzo del Commendatore, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.