Palazzo dei Penitenzieri Rome

Het Palazzo dei Penitenzieri is een historisch gebouw in de Via della Conciliazione in de rione Borgo in Rome. Tegenwoordig zijn er een Kloosterorde en het Hotel Columbus gehuisvestigd.

Palazzo dei Penitenzieri Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het Palazzo dei Penitienzieri bevindt zich op de Via della Conciliazione 33 – Rome (op de hoek met de Via dei Cavalieri del Santo Sepolcro). Bezoeken: Het paleis kan enkel met een groep van minstens 20 personen met een eigen gids, bezocht worden (maandag tot vrijdag van 14.30 tot 17.00 uur). Reserveren vooraf (tel/fax. +39 0669892930) is verplicht. Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis Palazzo dei Penitenzieri

Palazzo dei Penitenzieri Rome
Een aantal van de plafonds op de belverdieping van het Palazzo dei Penitenzieri is door Pinturicchio geschilderd.

Het Palazzo dei Penitenzieri is tussen 1480 en 1490 in opdracht van Kardinaal Domenico della Rovere (vader van de latere Paus Julius II). De architect van het paleis, dat oorspronkelijk  Palazzo della Rovere heette, was Baccio Pontelli.

De facade doet enigszins denken aan dat van het Palazzo Venezia, wat ook de opdracht was die Pontelli meegekregen had. Het gebouw heeft drie verdiepingen elk met 9 vensters. Aan de linkerzijde bevindt zich een massief aandoende toren.

Na de dood van Domenico della Rovere kwam het paleis in handen van Kardinaal Francesco Alidosi, die als verrader gedood zou worden door Francesco Maria Della Rovere, die er eveneens woonde en voor een aantal restauraties zorg droeg.

De beroemde schilder Pinturicchio schilderde fresco’s op de façade van het paleis, maar deze zijn helaas niet bewaard gebleven. Wel wordt de belverdieping nog steeds door schitterende fresco’s van de hand van diens hand (en andere schilders) opgeluisterd.

De binnenplaats van het Palazzo dei Penitenzieri wordt omlijst door achthoekige pilaren en een loggia.

Vanaf 1655 doet het paleis dienst als Instituut voor Jezuïten priesters die de biechten in de Sint-Pietersbasiliek zelf aanhoorden, wat de naam Palazzo dei Penitenzieri verklaart.

Een restauratie in de 40’er jaren van de vorige eeuw, die onderdeel was van de aanleg van de Via della Conciliazione, heeft een aantal eerdere verbouwingen tenietgedaan en het paleis de oorspronkelijke Renaissance stijl teruggegeven.

Een bijkomend voordeel was dat men bij toeval een aantal versieringen ontdekte, waarvan men niet eens het bestaan af wist, zoals muurschilderingen en friezen, maar ook door de Landsknechten tijden de plundering van Rome in 1527 op de muur geschreven of gekraste graffiti.

Op de façade zijn, behalve het wapenschild van de Della Rovere, twee fonteintjes te zien in de vorm van aedicula’s. Deze zijn versierd met de arend en de draak, elementen uit het wapenschild van Paulus V Borghese, die paus was toen de fonteintjes er geplaatst werden.  Bij één van de twee is de draak vervangen door de letters S.P.A. (Sacro Palazzo Apostolico).

Tegenwoordig is ook het Hotel Columbus in het gebouw gehuisvestigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.