Palazzo dei Filippini Rome

Het Palazzo dei Filippini bevindt zich in de wijk Parione in het centrum van Rome. Het is eigenlijk een groot complex, bestaande uit het klooster en het Oratorio dei Filippini en is gebouwd door de beroemde architect Borromini.

Palazzo dei Filippini Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres is Piazza della Chiesa Nuova, 18 – Rome. Bus: 40, 46, 62, 64, 190F, 916, 916F, N5, N15, N20.

Geschiedenis en beschrijving

Oratorio dei Filippini Rome
Oratorio dei Filippini

Het Palazzo dei Filippini (de naam heeft overigens niks met de Filippijnen te maken, maar verwijst naar San Filippo Neri) is een enorm complex dat een heel huizenblok in beslag neemt en begrensd wordt door het Piazza della Chiesa Nuova, de Via dei Filippini, het Piazza dell’Orologio, de Via del Governo Vecchio en de Via della Chiesa Nuova.

De architect was Borromini, die een door de Filippijner Orde in 1637 uitgeschreven competitie gewonnen had.

Torre dell'Orologio Rome
Torre dell’Orologio

Het klooster heeft drie façades, die elk vier verdiepingen hebben. Het gebouw heeft weinig opsmuk. De monotonie wordt onderbroken door de Torre dell’Orologio. Het in 1649 gemaakte mechanisme van de klok waarnaar de toren vernoemd is wordt overigens in het Museo di Roma bewaard.

Het Oratorium wordt gekenmerkt door een barokke architektuur en is dan ook veel minder eenvoudig van opzet. De façade is geinspireerd door het menselijk lichaam, met twee wijdopen armen die de gelovigen bij wijze van spreken omhelzen. Ze bestaat uit twee delen die door een brede kroonlijst van elkaar gescheiden worden.

Het centrale deel van de onderste laag is convex, terwijl dat van de bovenste laag concaaf is. Hier is ook een venster met een balkon waarboven een boog met in het centrum de duif van de Heilige Geest.

Het interieur van het Oratorium wordt tegenwoordig de Sala Borromini genoemd, terwijl zich op de bovenste verdieping de Biblioteca Vallicelliana bevindt.

Piazza della Chiesa Nuova, 18 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.