Palazzo dei Conservatori Rome

Colossus van Constantijn, Palazzo dei Conservatori Rome

Het Palazzo dei Conservatori is één van de drie gebouwen op het Kapitool in Rome. Het is ontworpen door Michelangelo en doet dienst als zetel van de Capitolijnse Musea.

Weetjes Palazzo dei Conservatori Rome

Hoewel het Palazzo dei Conservatori ontworpen is door Michelangelo is het Giacomo della Porta die het uiteindelijk gebouwd heeft door een al bestaand middeleeuws gebouw aan te passen.

Della Porta begon de taak in 1563.

Voorheen was hier de zetel van de gildes der kunsten en ambachten gevestigd.

Al vanaf 1471 bevond zich hier de oudste verzameling publiek toegankelijke kunst van Rome, dankzij een schenking van Paus Sixtus IV aan het Romeinse volk. Hier werden later Etruskische en Romeinse skulpturen aan toegevoegd. Halverwege de 16e eeuw volgeden een aantal werken die door Paus Pius V uit het Vatikaan verwijderd werden omdat ze heidense figuren voorstelden.

In 1748 werd de Pinacotheek geopend, op de 2e verdieping van een door Ferdinando Fuga ontworpen nieuwe vleugel.

In 1876 werd het paleis een officiëel museum, hoewel de zalen van het appartement dat aan de Conservatori zelf toebehoord had door de gemeente als ontvangstzalen gebruikt werden. Deze Conservatori vormden samen met de Senator het hoogste gerechtshof van de stad.

De façade wordt gekenmerkt door gigantische pilaren. Boven de balustrade staan standbeelden. De begane grond wordt voorafgegaan door een door zuilen ondersteunde portiek.

Het is min of meer een spiegelbeeld van het Palazzo Nuovo, aan de overkant van het plein.

Bezienswaardigheden Palazzo dei Conservatori

Colossus van Constantijn, Palazzo dei Conservatori Rome
Overblijfselen van de Colossus van Constantijn uit de Basilica di Massenzio.

Vanaf 1473 totdat Michelangelo het plein opnieuw inrichtte stond het bronzen beeldje van de Lupa Capitolina (“Capitolijnse Wolvin”) onder de portiek van het paleis, maar tegenwoordig is het te zien in de Stanza della Lupa.

De Spinario is een bronzen skulptuur uit de 1e eeuw voor Chr. Het standbeeld verbeeldt een jongeman die een splinter (spina) uit zijn voet haalt.

Twee in de Horti Sallustiani gevonden bronzen ganzen, die door Paus Benedictus XIII aan het museum geschonken zijn. De paus had ze aangeschaft ter herinnering aan de ganzen die Rome gered zouden hebben.

De Venere Esquilina is een skulptuur uit de 1e eeuw voor Chr.

Het hoofd van Constantijn II dat, samen met enige andere delen van het lichaam van de keizer, op de binnenplaats te zien is is afkomstig van een meer dan 12 meter hoog standbeeld dat hij zelf in de Basiliek van Maxentius had laten plaatsen.

In de Sala degli Orazi e Curazi bevindt zich een standbeeld van Urbanus VIII op zijn troon. Deze toenmalige paus wilde het in 1635 op het Kapitool laten plaatsen, ondanks dat het verboden was hier beelden van nog levende personen neer te zetten. De paus liet deze wet verwijderen, maar dit leidde tot een opstand. Uiteindelijk werd het midden in de nacht stiekum naar het Kapitool gebracht. Om de bevolking te sussen werden er vervolgens brood en andere levensmiddelen uitgedeeld.

In de Pinacotheek van het paleis zijn schilderijen te zien van grote meesters als Caravaggio (“De Waarzegger” en “Johannes de Doper”), Titiaan (“De Doop van Christus”), Rubens (“Romulus en Rebus”) en Dosso Dossi (“De Heilige Familie”). De meeste schilderijen stammen uit de 16e en 17e eeuw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *