Palazzo degli Anguillara Rome

De Torre degli Anguillara staat naast het Palazzo degli Anguillara aan het Piazza Sonnino in de wijk Trastevere in Rome. Een plaquette op een van de muren verwijst misleidend naar het gebouw als het Casa di Dante.

Palazzo degli Anguillara Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Torre en Palazzo degli Anguillara Rome
Torre degli Anguillara

Adres: Piazza Sidney Sonnino, 5 – 00153 Rome. Openingstijden en toegang: Het gebouw kan niet door toeristen worden bezocht.

Geschiedenis en beschrijving

Het gedeelte aan de kant van de rivier is het oudste gedeelte van het gebouw. Het dateert uit de 11e eeuw en is te herkennen aan de portiek met bladvormige kapitelen.

In 1455 moest het palazzo bijna volledig herbouwd worden door graaf Everso II, die besloten had het deel van het gebouw aan wat nu de Via della Lungaretta is, erin op te nemen. Natuurlijk vergat hij niet om zijn wapenschild (twee gekruiste palingen, anguilla in het Italiaans) op de muren van het palazzo aan te laten brengen.

In de volgende eeuw werd het gebouw geschonken aan een vazal van de Anguillara’s, genaamd Alessandro Picciolotti da Carbognano. Niet lang daarna richtte een aardbeving veel schade aan, waarna het palazzo werd verlaten en geleidelijk aan steeds verder in verval raakte. Na verloop van tijd kreeg het zelfs de bijnaam Palazzaccio, ofwel “lelijk en vuil gebouw” (Romeins dialect).

In de 19e eeuw kocht de familie Forti het gebouw en bouwde het om tot verffabriek. In 1887 werd het eigendom van de stad Rome en in 1902 werd het door de architect Fallani gerenoveerd.

De kantelen werden in 1902 toegevoegd, evenals het venster met glas-in-loodramen, dat afkomstig was uit een huis in wat vroeger het getto was.

De Anguillara waren een van de invloedrijkste families in Trastevere. Zij hebben ook een deel van de straat die langs de Tiber loopt, de Lungotevere degli Anguillara naar hen genoemd gekregen. De familie is nu uitgestorven.

Casa di Dante

In 1921 verwierf het Casa di Dante, een vereniging gewijd aan de studie van de werken van Dante Alighieri, het Palazzo degli Anguillari. De naam “Huis van Dante” is enigszins misleidend, aangezien Dante nooit in dit gebouw, en zelfs niet op een andere plek in Rome, heeft gewoond. Helaas is het vrijwel onmogelijk toestemming te krijgen om het interieur van het gebouw te bezoeken, met inbegrip van de mooie binnenplaats.

Piazza Sidney Sonnino, 5 – 00153 Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.