Palazzo Corsini Rome

Het Palazzo Corsini in de Via della Lungara in de wijk Trastevere in Rome is de zetel van de Galleria Corsini. De Botanische Tuin achter het gebouw is gesticht door Koningin Christina van Zweden, die er in de 17e eeuw leefde.

Palazzo Corsini Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Palazzo Corsini - Bezienswaardigheden Trastevere
Palazzo Corsini vanaf de Botanische Tuin

Het adres van het Palazzo Corsini is Via della Lungara, 10 – Rome. Telefoon: +39 0668802323 of +39 066874845 (kaartjeskantoor) of +39 0632810 (reserveringen). Openingstijden: Zie Galleria Nazionale d’Arte Antica-Palazzo Corsini. Toegangsprijs: 5 Euro. Korting: 2,50 Euro.

Geschiedenis Palazzo Corsini Rome

De Koningin van Zweden

Palazzo Corsini Rome
Het Palazzo Corsini gezien vanaf de Botanische Tuin

Wat nu bekend staat als het Palazzo Corsini is in de 15e eeuw gebouwd. Opdrachtgever tot de constructie was Kardinaal Riario, de neef van Paus Sixtus IV.

Het gebouw bestond uit drie verdiepingen. De stallen waren aan de linkerkant en er was een binnenplaats aan de rechterkant. Aan de achterkant bevond zich een grote tuin die zich uitstrekte richting Janiculum. Dit is nu de Botanische Tuin van Rome.

In 1669, nadat het paleis verschillende bezitters gehad had, werd het eigendom van de Zweedse Koningin Christina. Deze was bekeerd tot de Katholieke kerk, had haar troon haar troon gelaten en was naar Italië gekomen.

De voormalige koningin had eerst in het Palazzo Farnese gewoond, toen een tijdje door Europa gezworven, en bracht uiteindelijk de laatste 20 jaar van haar leven in het Palazzo Corsini door.

De weelde waarvan het paleis getuigt is vooral het resultaat van haar koninklijke bemoeienissen. Zij was het ook die de tuinen liet beplanten met toen nog onbekende bloemen, planten en bomen.

De Corsini

In 1732 kochten Kardinaal Neri Corsini en diens broer Bartolomeus II, die onderkoning was van het Koninkrijk Sicilië, het Palazzo Corsini. De architect Ferdinando Fuga kreeg de opdracht het gebouw te restaureren. De façade aan de Via della Lungara kant werd vernieuwd en hij liet een balkon aanbrengen op de belverdieping. Ook de ingang met het balkon met het wapenschild van de Corsini is van zijn hand. De verbouwing duurde tot 1736.

De Corsini hadden het gebouw vooral gekocht om er hun pinacotheek en hun bibliotheek in kwijt te kunnen. Nadat alle kunstwerken naar de belverdieping overgebracht waren liet Lorenzo Corsini de verzameling voor het publiek toegankelijk maken. Lorenzo zou het later overigens tot Paus Clemens XII schoppen.

Het Palazzo Corsini Nu

In 1884 kwam het Palazzo Corsini in handen van de Italiaanse Staat, die er de Accademia dei Lincei installeerde. Deze al in 1603 gestichte academie kreeg ook de belverdieping cadeau om er de Galleria Nazionale d’Arte Antica van te maken.

De gronden van het paleis werden eigendom van de stad Rome. Ze werden omgevormd tot Botanische Tuinen en er werd ook een wandelpad naar de top van de Gianicolo heuvel aangelegd.

Palazzo Corsini, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.