Palazzo della Cività Italiana

Het Palazzo della Civiltà Italiana is een van de meest imposante, interessante en ongewone gebouwen in de wijk EUR in Rome. Het staat ook bekend als het Palazzo della Civiltà del Lavoro, maar de mooiste naam van het gebouw is de bijnaam die het van de Romeinen zelf heeft gekregen: Colosseo Quadrato, oftewel “Vierkant Colosseum”. Op dit moment (tot 2028) is het de zetel van de Fendi-modegroep.

Palazzo della Civiltà Italiana Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Quadrato della Concordia – Rome (tel. +39 0633450970). Het gebouw is nu het hoofdkwartier van het modebedrijf Fendi en is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis

Het tussen 1938 en 1943 gebouwde Palazzo della Civiltà Italiana is een van de belangrijkste en bekendste voorbeelden van de fascistische architectuur.

De inhuldiging van het gebouw, dat het middelpunt van de Esposizione Universale Roma had moeten worden, vond plaats toen het nog niet eens voltooid het klaar was, in 1940. De Esposizione Universale Roma ging uiteindelijk niet door, maar gaf wel zijn naam aan de wijk.

Het gebouw was het resultaat van een samenwerking tussen de architecten Giovanni Guerrini, Ernesto Bruno La Padula en Mario Romano.

Het Palazzo della Civiltà Italiana was natuurlijk bedoeld als een soort eerbetoon aan het oorspronkelijke Colosseum en in het verlengde daarvan aan de macht en prestaties van het Romeinse Rijk.

Beschrijving

Het “Vierkante Colosseum” is een enorm rechthoekig gebouw, bestaande uit zes (de letters in de naam Benito) rijen van negen (de letters in de naam Mussolini) enorme bogen op een vierkante basis.


De oppervlakte van deze basis is maar liefst 8.400 vierkante meter en de totale hoogte van het gebouw zelf is 68 meter.


Zoals de meeste fascistische gebouwen in dezee buurt zijn de muren van het gebouw zelf bedekt met lagen wit travertinomarmer.


Op elke hoek van het gebouw staat een ruiterstandbeeld dat de mythologische Dioscuri voorstelt, gebeeldhouwd door Publio Morbiducci en Alberto de Felci. Andere Dioscuri standbeelden in Rome staan onder andere o phet Piazza del Quirinale en het Piazza del Campidoglio.


Rond de basis van het gebouw zijn nog eens 38 beelden te zien. Deze zijn allemaal bedekt met bogen en stellen verschillende deugden, industrieën en kunsten voor.

Palazzo della Civiltà Italiana – Quadrato della Concordia – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.