Palazzo Cenci Rome

Het Palazzo Cenci is een historisch gebouw in de wijk Regola in Rome. Het behoorde aan de familie van een 16-jarige meisje dat een volksheldin werd door haar gewelddadige vader te vermoorden.

Palazzo Cenci Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Cenci is Monte de’ Cenci, 17-20-21 – Rome. Het gebouw is gesloten voor het publiek.

Geschiedenis Palazzo Cenci Rome

Het Palazzo Cenci was eigendom van de familie van Beatrice Cenci, die in 1599 op het plein voor de Ponte Sant’Angelo onthoofd zou worden, nadat ze op 16-jarige leeftijd, samen met haar broers en haar stiefmoeder, ervan beschuldigd was haar gewelddadige vader vermoord te hebben.

Nadat de familie veroordeeld was nam Paus Clemens VIII het complex in beslag, om het aan zijn kleinzoon Ascanio te geven.

Het grootste deel van dit oorspronkelijk middeleeuwse paleis is gesloopt, terwijl het huidige gebouw uit 1570 stamt. Het oude gebouw had de kenmerken van een kasteel, met kantelen en torens en o.a. een kerk binnen de muren.

De boog die het Palazzo met het Palazzetto Cenci verbindt is door Martino Longhi il Vecchio ontworpen en wordt de Arco dei Cenci genoemd.

He gebouw heeft een binnenplaats met een loggia.

De façade wordt met een 17e eeuwse construkcie, die eveneens deel van het door de familie bewoonde complex uitmaakte, verbonden.

Het Palazzo Cenci werd gedurende de late middeleeuwen Jodenveld (Campus Iudaeorum) genoemd, aangezien er een groot aantal Joden woonde. Dezen waren hierheen verhuisd nadat een brand in 1268 de oude Synagoge in Trastevere platgelegd had.

Tegenwoordig zetelen er een aantal kantoren van o.a. leden van de Senaat en van de Europese Unie in het Palazzo Cenci.

Monte de’ Cenci, 17-20-21 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.