Palazzo Carpegna/Accademia di San Luca Rome

Het Palazzo Carpegna is een historisch gebouw in Rome, waar het schildersgilde gevestigd was en ook in de schilderkunst onderwezen werd. Ook tegenwoordig is er in het gebouw, nu zetel van de Accademia Nazionale di San Luca, nog steeds een kunstgalerij.

Palazzo Carpegna Rome

Toegangsprijs, adres en openingstijden

Het adres is Piazza dell’Accademia di San Luca, 77 – Rome (Tel. +39 066798850 of 066798848). Wijk: Trevi. De kunstgalerij op de 3e verdieping is geopend van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Op zondag gesloten. Roma Pass houders mogen gratis naar binnen.

Geschiedenis Palazzo Carpegna Rome

Van Dyck - Madonna met Kind en Musicerende Engelen (Palazzo Carpegna Rome)
Van Dyck – Madonna met Kind en Musicerende Engelen

Het Palazzo Carpegna stamt oorspronkelijk uit 1593, maar is tussen 1643 en 1650 verbouwd door Borromini, die ook verantwoordelijk was voor de aankleding van de grote hal, waaronder de twee identieke zuilen bij de ingang.

Toen de laatste Carpegna stierf en er geen erfgenamen waren kwam gebouw in handen van Emilio Orsini de’ Cavalieri Sannesi, die het tussen 1732 en 1736 liet verbouwen door de architekt Francesco Ferrari.

Het veranderde een aantal keren van eigenaar (de Patrizi Naro, de Colligola Monthioni) tot het halverwege de 19e eeuw aangeschaft werd door de familie van Luigi Pianciani, die later de eerste burgemeester van Rome na de éénwording van Italië zoou worden.

Tussen de 18 en 19e eeuw werd het overigens eerst gebruikt om te verhuren, daarna een tijdlang als klooster en nog later als kantoorruimte.

In 1933 werd het Palazzo Carpegna opnieuw verbouwd, ditmaal om het aan te passen aan de vereisten van de nieuwe bewoners, de Accademia di San Luca. De architecten waren Gustavo Giovannoni en Arnaldo Foschini.

Accademia Nazionale di San Luca Rome

De Accademia is genoemd naar de heilige Lucas, de beschermheilige van artiesten. Accademia di San Luca kan dan ook het best vertaald worden als Sint-Lucas Gilde.

Het embleem van de Accademia is een driehoek, gevormd door een penseel, een keu en en een passer, waarmee de gelijke waarde van de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de architektuur gesymbolizeerd worden.

In 1872 kreeg de Academie de benaming “koninklijk” en na de Tweede Oorlog, toen het koningschap afgeschaft werd, “nationaal”.

De kunstgalerij met de permanente tentoonstelling bevindt zich op de 3e verdieping terwijl op de begane grond ruimtes zijn waar tentoonstellingen georganzizeerd worden.

Piazza dell’Accademia di San Luca, 77 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.