Palazzo Capranica Rome

Share the joy
  •  
  •  

Het Palazzo Capranica is een historisch gebouw in het centrum van Rome en bevindt zich op plein van dezelfde naam. De architekt was Carlo Buratti. Op het moment is het een congresgebouw, waar soms ook muzikale voorstellingen plaats vinden.

Palazzo Capranica Rome

Adres en Openingstijden

Het Palazzo Capranica bevindt zich op het Piazza Capranica, 101 in de wijk Colonna. Er is een zij-ingang in de Via del Collegio Capranica, 36-43. (Bus: 53, 62, 63, 83, 85, 116, 116T, 119, 160, 160F, 175, 492, C3, N4, N5, N12, N25.) Het is enkel aan de buitenkant te bezichtigen.

Weetjes Palazzo Capranica Rome

Het is genoemd naar de Capranica familie, die afkomstig was uit het dorpje Capranica Prenestina bij het stadje Palestrina. Dit stadje was toen nog eigendom van de familie Colonna.

In 1423 benoemde Paus Martinus V Colonna eerst Domenico Capranica tot kardinaal en na diens dood in 1458 deed hij hetzelfde met zijn broer Angelo Capranica. Domenico, die met de bouw van het palazzo begonnen was, liet het na aan zijn broer, maar wel op voorwaarde dat deze er ook een college zou vestigen voor jonge mensen die een kerkelijke carrière wilden volgen.

Angelo gaf wel gevolg aan de wens van zijn broer, maar wilde klaarblijkelijk niet te veel met het college te maken hebben, aangezien hij het Palazzo Capranica liet vergroten en er voor zorgde dat de ingang en faciliteiten van het college en van zijn eigen residentie van elkaar gescheiden bleven. Het linkse gedeelte is het Collegio en het rechtse het Palazzo Capranica.

De toevoeging, met de toren aan de linkerzijde, zorgt ervoor dat het gebouw erg aan het Palazzo Venezia doet denken.

In de 18e eeuw werd er een extra verdieping (zonder vensters) aan het gebouw toegevoegd.

De drie Gothische ramen van het Palazzo Capranica zijn vrij zeldzaam in Rome.

Boven de ingang van het Collegio zijn een aantal uitgewiste wapenschilden te zien, waarvan de middelste van Paus Nicolaas V was. (Boven een zij-ingang kan men overigens nog wel het wapenschild van Kardinaal Capranica aanschouwen.)

Vanaf 1679 tot 1881 werd het Palazzo Capranica gebruikt als theater. Pompeo Capranica had hiervoor alle tussenliggende muren van het Palazzo laten verwijderen. Hierna werden er een tijdlang meubelen opgeslagen, voordat het dienst ging doen als zetel van één van de bekendste bioscopen van Rome, Cinema Capranica (van 1922 tot 2000).

Piazza Capranica, 101 – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *