Palazzo Braschi Rome

Het Palazzo Braschi is een historisch gebouw in het centrum van Rome. Sinds 1952 is het Museo di Roma er gehuisvestigd, waar zowel een permanente als een steeds wisselende expositie te zien is.

Weetjes Palazzo Braschi Rome

Antiek Speelgoed Tentoonstelling

Op 25 Juli is in het Museo di Roma (Palazzo Braschi) een nieuwe, aan antiek speelgoed gewijde tentoonstelling van start gegaan. De expositie neemt 22 zalen van het historische gebouw in beslag en zal tot 10 januari 2010 duren. De meeste objecten in de collectie stammen uit de jaren 1860 tot 1930.

Openingstijden, Entréeprijs en Adres

Het adres van het Palazzo Braschi is Piazza Navona, 2. De hoofdingang is echter aan het Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma (tel. +39 060608 voor informatie en reserveringen). Openingstijden en toegangsprijs van het Museo di Roma – Palazzo Braschi.

Geschiedenis Palazzo Braschi Rome

Palazzo Braschi Rome
Palazzo Braschi

Het palazzo zelf is ontworpen door che architekt Cosimo Morelli. Dit gebeurde in opdracht van Luigi Braschi Onesti, een neef van Paus Pius VI, die van de invloed van de paus gebruik had gemaakt om de welstand en de privileges die nodig waren voor de bouw van het palazzo te verkrijgen.

Voordat het Palazzo Braschi werd gebouwd stond er een 15e eeuws, door de familie Orsini geconstrueerd gebouw op het adres. Er woonden een aantal kardinalen tot de Orsini’s het opnieuw kochten (tegen het einde van de 17e eeuw). De Orsini’s luisterden het interieur op met een aantal kunstwerken en verkochten het vervolgens aan Prins Caracciolo di Santobono die het weer doorverkocht aan de Braschi Onesti‘s.

Een jaar na de aanschaf, in 1791, lieten de Braschi’s het gebouw met de grond gelijk maken en gaven Morelli de taak het opnieuw op te bouwen. De constructie werd vanwege de Franse bezetting (1798-1802) vier jaar opgehouden.

De monumentale trappen en de door Valadier ontworpen kapel op de 1e verdieping stammen uit 1804.

Toen het de Braschi’s in financieel opzicht wat minder voor de wind begon te gaan verkochten ze het gebouw aan de Italiaanse Staat. Een tijdlang was het Ministerie van Binnenlandse Zaken er gevestigd en onder Mussolini hadden er een aantal fascistische instituties hun zetel. Vanaf het einde van de oorlog tot 1949 woonden er 300 dakloze families in het Palazzo Braschi. Helaas hebben diefstal en brandjes de fresco’s in het gebouw flink beschadigd.

Hoogtepunten Permanente Expositie Palazzo Braschi Rome

  • Een door een onbekende meester in de 17e eeuw geschilderde fresco (“De Samaritaan bij de Put”) die ooit in het Sant’Eufemia Klooster dat bij de, bij de aanleg van de Via dei Fori Imperiali verwoeste Sant’Urbano a Campo Carleo Kerk hoorde, te zien was.

Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.