Palazzo Bernini Rome

Share the joy
  •  
  •  

Het Palazzo Bernini bevindt zich tegenover de Sant’Andrea delle Fratte Kerk in Rome en was ooit eigendom van de beroemde beeldhouwer en architect.

Weetjes Palazzo Bernini Rome

Oorspronkelijk was het gebouw eigendom van de markiezin Fulvia Naro, die het in 1641 aan de vader van Gian Lorenzo, Piero verkocht.

Het palazzo bestaat uit twee 17e eeuwse gebouwen die door Bernini zelf samengevoegd werden. De artiest woonde zelf in een gedeelte van nummer 11A, terwijl hij de rest van dit gebouw en het gehele nummer 12 verhuurde of als atelier gebruikte.

Een mooi verhaal dat aan het gebouw verbonden is heeft te maken met de eeuwige vijandschap tussen Bernini en Borromini. Toen de laatste de opdracht kreeg het Propanganda Fide complex te bouwen (tegenover het Palazzo Bernini) liet hij door zijn metselaars twee grote ezelsoren op het gebouw aanbrengen. Bernini liet zich niet kennen en metselde als antwoord een grote penis aan de muur tegenover de oren. Later moesten beide toevoegingen helaas weggehaald worden.

De buste van Bernini en de gedenkplaat met zijn naam (waar ook op staat dat hij hier zijn laatste adem uitblies) die op nummer 12 bevestigd zijn, hangen dus eigenlijk op het verkeerde deel van het gebouw.

In een nis in het atrium van nummer 12 staat de Fontana dell’Estate (“Fontein van de Zomer”).

In het gebouw zelf zijn een aantal kunstwerken te zien (o.a. een muurschildering die Zeus voorstelt die de smederij van de God Vulcano bezoekt, een schilderij dat Bernini voorstelt die de sleutels van Lyon ontvangt bij zijn bezoek aan die stad in 1665 en één dat een knielende Bernini aan de voeten van Paus Urbanus VIII afbeeldt), die echter geen van alle met zekerheid aan de man zelf of aan een andere kunstenaar kunnen worden toegeschreven.

In 1830 woonde de Schotse romanschrijver Walter Scott een tijdlang in het gebouw.

Andere adressen waar Bernini ooit woonde zijn te vinden op de Via Liberiana 24 (bij de Basiliek van Santa Maria Maggiore), en in de Via Borgognona 47. Dit laatste gebouw staat bekend als het Palazzo Bernini Manfroni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *