Palazzo Altemps Museum Rome

Het Palazzo Altemps is één van de zetels van het Museo Nazionale Romano in Rome. Er worden een aantal collecties tentoongesteld die aan rijke Romeinse families toebehoorden. Het gaat vooral om oude Griekse en Romeinse skulpturen. Sinds een aantal jaren is er ook een Egyptische afdeling.

Palazzo Altemps Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Altemps is Via di Sant’Apollinare, 46 – Rome. Telefoon: +39 0639967700 of 06684851. Wijk: Rione Ponte. Gehandicapten: Er is een gehandicapteningang op de Via di Sant’Apollinare, 8. Openingsuren: Van 09.00 tot 19.45 uur. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 7 Euro. EU-inwoners tussen 18 en 25 jaar oud: 3,50 Euro. Gratis: Jongeren dan 18. Het biljet geeft recht op een bezoek aan de vier zetels van het Museo Nazionale Romano. Het is drie dagen geldig. In geval van speciale tentoonstellingen kan er een toeslag zijn. Op de eerste zondag van de maand is het Museo Nazionale Romano – Palazzo Altemps gratis. Museumkaarten: Roma Pass en Archeologia Card. Gehandicapten: Het museum is geheel toegankelijk. Op verzoek zijn rolstoelen beschikbaar.

Palazzo Altemps

Het Palazzo Altemps is in de 15e eeuw door Girolamo Riario gebouwd. In 1658 kwam het in handen van de familie Altemps. Een recente restauratie heeft het paleis teruggebracht tot de 16e eeuwse aanblik. Het bestaat uit twee verdiepingen rond een binnenplaats met een grote centrale fontein.

Hoogtepunten Palazzo Altemps Museum

De Boncompagni Ludovisi Collectie

Palazzo Altemps Museum Rome
De Apollo Kitharoidos is één van de belangrijkste werken in de verzameling.

De door kardinaal Ludovico Ludovisi verzamelde antieke marmeren beeldhouwwerken werden oorspronkelijk in diens villa op het Quirinaal bewaard. De 450 skulpturen werden gerestaureerd door beroemde artiesten als Gian Lorenzo Bernini, Alessandro Algardi en Ippolito Buzzi. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de villa gesloopt om de nieuwe wijk Ludovisi te kunnen creëren. Veel kunstwerken verdwenen maar men slaagde erin 104 skulpturen in het Palazzo Altemps onder te brengen.

De beroemdste werken zijn de in de wijk zelf opgegraven Trono Ludovisi, Ares met het hoofd van Juno en de Galata beeldengroep.

De Altemps Collectie

De verzameling van kardinaal Marco Sittico Altemps bestond uit ongeveer 150 Griekse en Romeinse beeldhouwwerken. 4 van de 15 bewaard gebleven werken zijn onder de zuidelijke portiek te zien.

De Mattei Collectie

De Mattei Collectie wordt tentoongesteld onder de portiek van de binnenplaats en in de zalen op de eerste verdieping. De kunstwerken zijn afkomstig uit de Villa Celimontana. Voorheen werden ze in de zetel bij de Terme di Diocleziane tentoongesteld.

Del Drago Collectie

De Del Drago Collectie stamt uit de 17e eeuw en sierde het Palazzo del Drago in de Via Quattro Fontane.

Egyptische Kunst

De verzameling Egyptische kunst van het Museo Nazionale Romano is ook in het Palazzo Altemps te zien. Hoogtepunten zijn de objekten die gevonden zijn bij het aan Isis en Serapis gewijde heiligdom dat zich dichtbij het Pantheon bevond. Ook zijn hier de vondsten van de opgraving bij het Syrische heiligdom op het Janiculum te zien.

Via di Sant’Apollinare, 46 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.