Palazzina van Pius IV Rome

Het Palazzina van Pius IV staat op de hoek van de Via Flaminia en de Via di Villa Giulia in Rome. Tegenwoordig is het de zetel van de Italiaanse Ambassade bij het Vaticaan. De fontein die tegen het paleis staat is ouder dan het gebouw zelf.

Palazzina van Pius IV Rome

Geschiedenis en beschrijving

Wat nu bekend staat als het Palazzina di Pius IV was oorspronkelijk een bijgebouw van de Villa Giulia. Paus Paulus IV had dit gebouw van de familie van zijn voorganger Julius geconfisqueerd om het aan zijn neef Carlo Borromeo te geven. In 1929 verkocht de familie Borromeo het aan de Italiaanse staat, die het ombouwde tot zetel van haar ambassade tot het Vaticaan.

Een van de eerste ambassadeurs die er zetelden was graaf Galeazzo Ciano, die met Mussolini’s dochter Edda getrouwd was. Omdat hij tegen de alleantie met Hitler’s Duitsland was was Ciano, voorheen minister van buitenlandse zaken, tot anbassadeur teruggezet. Hij speelde een belangrijke rol bij de val van Mussolini, die hem echter in opdracht van Hitler liet executeren nadat deze erin geslaagd was de dictator terug aan de macht te krijgen.

Het onderste deel van het gebouw is door Vignola en Ammanati, de architecten van de Villa Giulia, opgetrokken. De Acqua Vergine Fontein die tegen de faƧade staat is eveneens van hun hand. Toen Paulus IV het gebouw confisqueerde liet hij het ook meteen uitbreiden. Deze uitbreiding, inclusief de opvallende loggia, werd door de Napolitaanse architect Pirro Ligorio uitgevoerd.

Palazzina van Pius IV – Via Flaminia, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *