Palatijn Rome

Arcate Severiane Rome

Het Palatijn is de centraalste van de beroemde zeven heuvelen waar Rome op gebouwd is. Tegenwoordig wordt hiermee echter meestal dat gedeelte van de heuvel bedoeld waarop de keizerlijke paleizen gebouwd waren en dat samen met het Forum Romanum en het Colosseum één groot archeologisch geheel vormt.

Palatijn Rome

Covid-update: Op 1 februari 2021 heropenen het Colosseum, het Forum Romanum en het Palatijn, voorlopig enkel van maandag t/m vrijdag en van 10.30 tot 16.30 uur. De kassa gaat om 15.30 uur dicht.

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van het Palatino is Via Gregorio 30 – Rome. De openingstijden en toegangsprijs van het Palatijn zijn die van het Colosseum. Let op: Het kaartje voor het Forum Romanum, het Colosseum en het Palatijn is een 3-in-1 en aangezien de rijen hier korter zijn is het beter met het Palatijn te beginnen of in ieder geval hier het toegangsbewijs te kopen.

Geschiedenis Palatijn

Palatijn Rome
Vanaf dit uitkijkpunt op het Palatijn heeft men een uitzicht over het Colosseum en het Forum Romanum.

Het Palatijn wordt gezien als de bakermat van Rome, waar onder leiding van Romulus de eerste hutten gebouwd werden. Door de eeuwen heen werden hier steeds meer keizerlijke paleizen gebouwd en o.a. Nero, Caligula (die hier ook, door zijn eigen bodyguards, vermoord is) en andere lieve jongetjes hadden er hun residenties.

Doordat het de centraalste was was het Palatijn was sowieso de belangrijkste van de zeven heuvelen. De nabijheid van de rivier, met de Porto Tiberino haven en de veemarkt bij het Foro Boario, was hierbij een extra aspekt.

Romulus en Remus, de legendarische stichters van de stad, werden in een grot op deze heuvel door de beroemde wolvin gezoogd. Een van de hutten op die te zien zijn zou de woning van Romulus geweest zijn.

Op 21 April, de feestdag van de Palilia, zou de stad gesticht zijn.

Een tweede belangrijke feestdag was de Lupercalia. Op deze dag liepen de priesters/wolven gekleed in schapenhuiden op de heuvel rond. Iedereen die ze tegen kwamen (maar vooral vrouwen) kregen er met een zweep van langs. Dit was deels bedoeld als purificatie en deels om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Bezienswaardigheden Palatijn Rome

Casa Romuli

Huis van Romulus Rome

Het Casa Romuli is het huis waarin Romulus opgroeide. Volgens archeologen stamt de nederzettingen waartoe de hut behoorde uit de 8e eeuw voor Christus. Dit zou kloppen met het geboortejaar van Rome, aangezien de stad volgens de overlevering in 753 voor Christus gesticht is.

Arcate Severiane

De Arcate Severiane zijn de bogen die te zien zijn vanaf het Circus Maximus en die eigenlijk bedoeld waren als ondersteuning van de paleizen die zich op de heuvel zelf bevonden.

Volledige lijst bezienswaardigheden Palatijn

Palatijn, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.