Ostia Antica Rome

De ruïnes van de voormalige havenstad Ostia Antica bevinden zich op ongeveer 25 kilometer buiten Rome zelf. Een groot deel van de opgegraven stad, waaronder het beroemde amfitheater, is zeer goed bewaard gebleven. In de zomer is het goed te combineren met een strandbezoek.

Ostia Antica Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dei Romagnoli, 717 – Rome. Telefoon: +39 06 56350215. Openingstijden: Van 25 oktober t/m 29 februari van 09.30 tot 15.30 uur; van 1 t/m 31 maart van 09.30 tot 16.15 uur; van 1 april t/m 30 september van 09.30 tot 18.00 uur en van 1 t/m 24 oktober van 09.30 tot 17.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 januari en 25 december. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: 12 Euro (EU-inwoners tussen 18 en 25 jaar 2 Euro). De Roma Pass is geldig.

Ostia Anrica Rome (Porta Marina)
De Porta Marina

Geschiedenis

Stichting

Volgens de Romeinse geschiedschrijver Livius zou Ostia door de vierde koning van Rome, Ancus Marcius, gesticht zijn. Deze regeerde echter in de 7e eeuw voor Christus en de opgegraven ruïnes stammen uit de 4e eeuw voor Christus. Men neemt aan dat Livius het over een militaire kazerne (castrum) had.

De eerste kolonie bestond uit ongeveer 300 leden van de tribù der Voturia. De huidige vertaling van het woord tribù is stam, maar in die tijd was het nog een bevolkingsgroep die in een bepaalde streek leefde. De kern bestond uit een rechthoekig tufstenen militair fort. Delen van deze muur zijn nog rond het latere Forum te zien.

Tijdens de regering van Sulla (tussen de 2e en 1e eeuw voro Christus) werd een bredere muur opgetrokken.

De grote bloeiperiode begon onder Augustus. Het theater en het Piazzale delle Corporazioni stammen uit deze tijd.

Tiberius of Caligula liet later een aquaduct en een aantal publieke baden bouwen.

Onder keizer Claudius volgde tegen het midden van de 1e eeuw de aanleg van eeh have ten noorden van Ostia. Vanaf hier werden goederen uit de hele wereld over de Tiber naar Rome gebracht.

Bloeiperiode

In de 2e eeuw liet Trajanus de haven vergroten, wat tot grote welstand en de daarmee samenhangende bouwwoede leidde. Onder andere het Forum, de Curia en de Basiliek stammen uit deze periode. Ook werden grote winkels en huizen voor de middenklasse gebouwd.

Adrianus liet het Forum herstructureren en het Capitolium bouwen. Onder zijn bewind volgden een winkeldistrict bij de Tiber, een brandweerkazerne, de Baden van Nepunus en een aantal flatgebouwen.

Zoals alle havensteden had ook Ostia een grote uitheemse bevolking. Dit leidde tot de bouw van een groot aantal mithraeums onder Antoninus Pius.

Verval

Rond de 3e eeuw begon een periode van verval en kwamen verschillende zowel publieke las privé-gebouwen leeg te staan. Na een korte opleving tegen het einde van de 4e eeuw zakte de stad verder weg.

De invasie door de Vandalen in 455 betekende het begin van het einde. Ondanks onder andere een restauratie van de Terme di Porta Marina onder Theodoricus raakte Ostia gelijdelijk steeds verder in verval. Het definitieve einde van de havenstad vond in de 9e eeuw plaats.

Ostia Antica – Via dei Romagnoli 717, Rome

Hoe Ostia Antica bereiken

Vanaf Roma Termini neemt U metro lijn B naar de halte Piramide. Hier stapt U over op een treintje naar Ostia Lido. U hoeft geen nieuw kaartje te kopen. U stapt uit bij de halte Ostia Antica. Vanaf hier is het een korte wandeling. Steek de brug over de snelweg over en volg de aanwijzingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.