Ospedale del Celio Rome

Wat nu het Ospedale del Celio in Rome is, is gebouwd op een gebied waar vroeger de oude Villa Casali stond. Na de eenwording van Italië werd een groot deel van de villa verwoest om ruimte te maken voor nieuwe constructies.

Ospedale del Celio Rome

Geschiedenis

Ospedale del Celio Rome (1915)
Interieur van het complex in 1915.

De villa begon zijn bestaan als eigendom van de familie Massimo, die het later verkocht aan de familie Teofoli. Later erfde markies Mario Casali het van zijn vrouw Margherita di Sertorio Teofili.

Aan het einde van de 17e eeuw lieten de Casali een huis bouwen door de architect Tommaso Mattei. Ze lieten ook een enorme tuin aanleggen.

In die tijd liep de hoofdweg van deze villa naar de Santo Stefano Rotondo kerk, terwijl de zijwegen eindigden bij de apsis van de Santi Quattro Coronati kerk.

In 1871 besloot de stad het gebied te ontwikkelen. De eigenaren van de grond moesten er huizen bouwen en de stad zou zorgen voor de infrastructuur.

Aanvankelijk werd het grootste deel van de villa gespaard. In 1884 besloot de stad echter om een militair hospitaal op het terrein te bouwen en kocht alles op om het vijf jaar later volledig met de grond gelijk te maken. Meer dan 50000 m² groene ruimte verdween.

Ziekenhuis

Het nieuwe militaire ziekenhuis werd gebouwd tussen 1884 en 1889. Het werd ontworpen door kolonel Luigi Durand de la Penne samen met de architect Salvatore Bianchi.

Het bestaat uit een serie van 30 paviljoens, verbonden door galerijen en metalen loopbruggen.

Kunstwerken

Antinoo Casali
De “Antinoo Casali”.

Van de door kardinaal Antonio Casali verzamelde kunstwerken zijn er vele verloren gegaan. Andere kwamen terecht in de Ny Carlsbergh Glyptotek in Kopenhagen. Onder andere de “Casali Sarcophagus”, de “Antinoo Casali” en een mozaïek met de “Plundering van Europa”.

Tijdens opgravingen voor de fundamenten van het ziekenhuis werden verschillende oude structuren opgegraven.

De Basilica Hilariana was gebouwd door de parelhandelaar Manius Publicius Hilarus. Een van de vondsten was een mozaïek met een afbeelding van het boze oog, dat nu in het Antiquario Comunale del Celio te zien is. Het gebouw bestond uit een binnenplaats met portieken, omgeven door verschillende kamers. Het werd waarschijnlijk gebruikt als een soort tempel voor de volgelingen van de godin Cybele, die bekend stond als de Magna Mater (“Grote Moeder”) en een zeer belangrijke godheid was in het oude Rome. De basis van een standbeeld gewijd aan Hilarus zelf, werd ook op deze plek gevonden.

Andere ruïnes in het gebied zijn die van het huis van de Simmaci, een senatoriale familie in de keizertijd.

Ospedale del Celio – Piazza Celimontana 50, Rome


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.