Oratorio del Gonfalone Rome

Het Oratorio del Gonfalone bevindt zich in de Via Gonfalone in de rione Ponte in Rome. Het gebouw heeft een dusdanig indrukwekkend interieur dat het de bijnaam de “Sixtijnse Kapel van het Maniërisme” gekregen heeft. Tegenwoordig wordt het Oratorium vaak gebruikt voor concerten van, vooral, het Coro Polifonico Romano.

Oratorio del Gonfalone

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Oratorium del Gonfalone is Via del Gonfalone, 32a, Roma, Italië (tel. +39 066875952). Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00. Reserveren is verplicht (+39 06 85301758).

Geschiedenis en beschrijving

Oratorium del Gonfalone Rome
Oratorium del Gonfalone

Oratorio del Gonfalone betekent “Oratorium van de Vlag”. Het is in 1264 door een katholieke broederschap, de Accomandati di Madonna Santa Maria, gebouwd. Een van de taken van deze broederschap was hie van vaandeldrager in religieuze processies. Voor de gelegenheid waren ze dan gekleed in witte kleden met blauwe kappen. Andere activiteiten waren de jaarlijkse opvoering van een passiespel en het bevrijden van Italianen die in het buitenland gevangen gehouden werden. Ook deden ze veel aan liefdadigheid. De broederschap stond in hoog aanzien en in 1526 kregen ze de Gouden Roos uitgereikt door Paus Clemens VII. In 1550 verkregen ze van Paus Julius II zelfs het recht een persoon gratie te verlenen. In 1890 onderging de broederschap echter het lot van vele vergelijkbare instituties. Na de eenwording van de Italiaanse Staat werd ze ontbonden.

De facade van het gebouw zelf is ontworpen door Domenico Castelli en doet aan een kerk denken. Aan het interieur hebben tussen 1569 en 1576 een aantal van de beroemdste maniëristische kunstenaars bijgedragen. O.a. Giacomo Zanguidi, Livio Agresti en Federico Zuccari hebben een aantal fresco’s geschilderd die gebeurtenissen uit de passie van Christus verbeelden. Deze schilderingen zijn recentelijk gerestaureerd en worden nu gekenmerkt door uiterst levendige kleuren.

Bezienswaardigheden Oratorio del Gonfalone

  • Het altaarstuk is geschilderd door Roviale Spagnolo. Deze panelen worden geflankeerd door in de quadratura stijl (een soort trompe l’oeil) gemaakte zuilen.
  • Livio Agresti schilderde “Het Keizerrijk van Christus in Jerusalem”, “De Reis naar Golgotha” en “De Laatste Avondmaaltijd”.
  • Cesare Nebbia was verantwoordelijk voor “De Oratie in de Tuin”, “Ecce Homo” en “De Doornenkroon”.
  • Daniele da Volterra schilderde de “Kruisiging” en de “Kruisafneming”.l
  • “De Gevangenname van Jezus” was van de hand van Raffaellino da Reggio
  • Marco da Siena schilderde de “Herrijzenis”.
  • Matteo da Lecce schilderde “David”.
  • Het houten plafond is versierd met een door Ambrogio Bonazzini vervaardgde “Maagd met de Heiligen Petrus en Paulus”.

Via del Gonfalone, 32a, Roma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.